Googles unsubscribe-funktion

Mitt mail-läsande har varit under all kritik det senaste året. Det har gått så långt att mail har blivit det sämsta sättet att försöka nå mig på. Det ber jag om ursäkt för. Sedan en vecka tillbaka har jag varit som en hök på mailen. Allt tack vare Buzz som har givit mig lust att öppna Gmail igen.

Under veckan som gått jag haft en stor städvecka i mailkorgen. (Den första åtgärden blev förstås att sätta up ett filter som stuvar undan Buzz-mailen i en egen tagg och aldrig skickar dem till inboxen.) Jag gör samma sak med Facebook-mail med den skillnaden att de hamnar direkt i papperskorgen istället. Sedan har jag avprenumererat mig från i stort sett varje till nyhetsbrev maskerat erbjudande som av olika anledningar skickas till mig. De flesta har ju en tydlig länk som gör det mer eller mindre lätt att göra det. Men långt ifrån alla.

Air France envisas av någon anledning att skicka erbjudanden till mig och de saknar helt länk för att hoppa av. Men till min förvåning verkar Google ha koll på det och erbjuder en funktion för att hjälpa mig med detta:

Hoppas det funkar. Funktionen har funnits sedan i juli då Google skrev om den på Gmail-bloggen. Vill man spam-märka ett mail som Google tror sig kunna avprenumerera istället så visas den här dialogrutan:

Men de flesta som fyller min mail med mer eller mindre oönskade erbjudanden sköter sig. Gör de inte de så ligger Report Spam-knappen väldigt nära till hands. Bland den här städveckans värsta företag märks webbutiken som skickade sina 1000 mail med bcc sig själva. Efter att ha ringt och råskällt på dem en stund insåg jag att de inte ville göra fel utan faktiskt bara inte hade koll på att det fanns några möjligheter att göra rätt. Jag bad dem ringa Getanewsletter och hoppas att de också gjorde det. I deras nuvarande system kunde de inte ens hitta min e-postadress och ta bort den.