Grattis Norge! Grattis Alexander Rybak!

Grattis Norge och Alexander Rybak! Oefterhärmlig vinst i Eurovision Song Contest och nationaldag. Vilken syttende mai det blir!

Jag har, som så många andra, varit helt mainstream och tillbringat kvällen med Eurovision Song Contest, Bloggy och Twitter. Sociala medier gör ESC väldigt mycket bättre. Jag har främst följt spektaklet via två Bloggy-trådar i mikrogruppen Melodifestivalen. Under själva tävlingsmomentet var det den här tråden, med 870 kommentarer som gällde, och när röstningen kom igång bytte vi till den här tråden. Den pågår fortfarande när jag skriver det här, men är uppe i 459 kommentarer just nu. Det är lite som att dela soffa med 50 kompisar. Ett oslagbart sätt att titta på den här typen av evenemang!

Dessutom har jag följt Malena Ernmans twittrande från http://twitter.com/Malena_Ernman

Twitter i övrigt har också framför allt handlat om ESC, och ändå så sitter kommentatorerna och läser upp sina SMS som enda sociala kanal. Känner de inte till Twitter? Vore det inte betydligt roligare att läsa upp Malena Ernmans personliga tweetar från green room?

Kvällens stora skandal var hur som helst att Ryssland, som har spenderat hur många miljoner som helst på ESC, samma dag hade stoppat en pride-parad i Moskva men tillåtit ryska nationalister som höll en motdemonstration strax intill. Vad tusan tror de att ESC handlar om egentligen?

Sånt slipper vi nästa år i Oslo. Och jag tror inte heller att norrmännen kommer att ha ihjäl 40 000 gathundar och -katter, eller kommer att spränga bort eventuella moln över Oslo.