Grattis på 10-årsdagen Google

Hej Google!

Jag skriver för att gratulera dig på 10-årsdagen.

Min yngste son Malte fyllde ju också 10 år för några veckor sedan – och det är rätt fantastiskt att se hur ni har vuxit upp tillsammans.

Du har vuxit snabbt och utvecklats i ett rasande tempo medan Malte har följt en mer normal utvecklingskurva. Ibland kan jag oroa mig för att det har gått lite för snabbt och att du aldrig fick någon riktigt barndom.

Fast visst har du fått leka ordentligt – många roliga lekar där du har bjudit in oss andra att vara med. Och som det charmiga lillgamla barn du är har vi gärna varit med och lekt. Några lekar tog slut, som site browser, där du visade sökresultaten i ett bildspel. Den var rolig! Andra av dina lekar har fortsatt och bara blivit roligare att leka med dig.

Redan när du fyllde två år kunde vi börja annonsera hos dig, och några år senare bjöd du in oss att ta del i det projektet genom att lägga annonserna på våra egna webbplatser. Det var roligt!

Ditt födgeni har du delat med dig av och du har förändrat mycket av vårt beteende på webben. När du föddes visade de flesta av våra browsers portaler av olika slag som startsida. Vi utgick ifrån vad andra rekommenderade när vi surfade. Idag är det du som hjälper oss att hitta istället. Det går fortare och är effektivare. Vi som bygger webbplatser slåss alla om att ligga så bra till hos dig som möjligt. Några genom att köpa sig plats ovanför eller bredvid sökresultaten, andra genom att försöka lura dig. Det är faktiskt gulligt att du är så lättlurad ibland – men du lär dig fort. Det uppskattar vi som arbetar hårt för att lära oss att hjälpa dig att hjälpa besökarna att hitta just våran sajt.

På sistone har du börjat dela med dig om hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt. Det är bra att du har lärt dig att kommunicera. Det gillar vi och ser fram emot att du ska bli ännu bättre på det. För nu när du har blivit så här stor som du är nu så griper du in i så många olika delar av vår verksamhet. Vi är många som använder väldigt många av dina tjänster och får mer och mer behov av att höra av oss till dig ibland. Särskilt när det går fel, vilket det ju kan göra ibland.

Jag hoppas i alla fall att detta ditt elfte år ska bli ett riktigt bra år, och att du hittar på många fler roliga saker som vi kan göra tillsammans. Det ser jag fram emot.

// Nikke

Några av Googles tidigare födelsedagsloggor.