Har Mark Zuckerberg börjat skriva åt Spotify?

Sedan en tid tillbaka kan alla visa upp sin nuna i sökresultaten genom att lägga till en enkel metatagg med referens till din Google Plus-profil eller till en annan välutvecklad profilsida. Jag använder det här på bloggen med länk till min Google+-sida:

<link href=”https://plus.google.com/102490519267673133452″ rel=”author” />

Det gör att min nuna visas i sökresultatet varje gång någon av sidorna från den här sajten syns.

Men, Google försöker ibland hämta den här informationen själva, och då kan det bli riktigt kul. Så här ser t.ex sökresultatet ut när man söker efter Spotify premium:

Så vad har hänt här? Inte är väl Mark Zuckerberg författare till Spotifys sida om Spotify premium? Nog för att Facebook-aktien går lite knackigt, men inte ska väl Zuckerberg behöva ta brödskrivarjobb vid sidan av?

Nej, Google har smartat till det lite och själva försökt hitta en lämplig författare till sidan. Spotify har en box med citat från folk som har sagt saker om Spotify. Och den boxen har en div med classen author, och även om han inte alls har sagt det som visas i Googles snippet, utan helt enkelt bara citeras med det kärnfulla ”it’s so good”, så har Google attributerat sidan till honom.

Här är koden som Google har tolkat:

Det finns alltså ingen som alls referens till Mark Zuckerbergs profilbild eller till en profilsida, men det har tydligen inte behövts.

Jag undrar hur snabbt nätets spammigare affiliate-marknadsförare kommer att börja inkludera citat från kändisar på alla sidor… Fast troligen kommer Google (som enligt uppgift redan felsöker internt) redan hunnit åtgärda detta innan detta blir någonting som sprider sig.

Tipstack till Martin Loquist.