Hitparade.se klar på 24 timmar

När jag förra gången medverkade på 24 hour business camp så blev vi inte riktigt klara. Lite pinsamt, men ännu mer pinsamt är att vi faktiskt fortfarande inte är klara. Brandstalking har fortfarande ingen framsida som funkar, även om baksidan mår toppen och samlar in data om vad vi alla säger i bloggar och mikrobloggar samt vad som händer i topp 100 på Google.

Därför är jag grymt nöjd med att det nya projektet faktiskt är ute efter 24 timmar och faktiskt också fungerar. Hitparade.se är ett grupparbete där jag mest varit i vägen, trots att jag jobbat från Klackberg utanför Norberg, men där Martin Loquist och Christian Bolstad har slitit sig hålögda. Jag körde nattpasset medan de sov och lyckades raskt tömma hela sajten (och faktiskt bygga upp den igen tills de vaknade).

Vår avsikt med Hitparade.se var som sagt att rädda filmindustrin. Det är det fortfarande även om vi, föga förvånande, under projektet, har upptäckt att det kanske är svårare än vi trodde.

För 30 år sedan kunde man utan vidare presentera en filmtopplista genom att räkna hur många biobiljetter det hade sålts. För 20 år sedan kunde man göra samma sak genom att räkna hur många videofilmer som hyrdes ut. Redan för 10 år sedan var det däremot tveksamt om man kunde bygga en filmtopplista genom att räkna antalet uthyrda DVD-filmer.

Idag visar en lista som sammanställts på något av ovanstående sätt inte på något sätt hur populär en film verkligen är.

Det var detta som var tanken med att bygga Hitparade.se. Sajten hämtar topplistan över de mest hämtade filmerna direkt från den största filmtracker vi har, d.v.s. The Pirate Bay. Listan uppdateras flera gångar om dagen, och kompletteras med data från en mängd olika källor.

Filmbeskrivningarna hämtar vi från IMDB, trailers från RSTvideo.com, andra filmbeskrivningar från våra olika samarbetspartners.

Tyvärr visar det sig att de populäraste filmerna ännu inte har nått ut i distributionsleden. Det är lite trist, för den kommersiella aspekten av vårt projekt var naturligtvis att länka in till tjänster som Headweb, Viasat On Demand och Lovefilm och på sätt ge våra besökare en enkel väg in till att legalt och enkelt kunna se de mest populära filmerna, och tjäna en hacka i kickback för besväret.

Men vi låter oss inte hindras av en sådan liten detalj. Vi fortsätter att presentera topplistan över de 50 populäraste filmerna, och hoppas på att filmdistributionsbranschen så småningom hinner ikapp verkligheten. Under tiden får vi väl vara en grym källa till populärkulturell kunskap där alla som vill vara uppdaterade om vad som snart kommer att vara populärt kommer att kunna det.