How to get 3rd party developers to use and promote your services – Eric Wahlforss

Rockin’ API. How to get 3rd party developers to use and promote your services – Eric Wahlforss – andra seminariet jag går på under dag två av Disruptive Code.

SoundCloud har tre miljoner spår, 25000 nya spår dagligen vilket motsvarar 100 dagars lyssnande som laddas upp varje dag.

Med två miljoner användare så finns alla typer av musikstilar representerade i tjänsten (från Snoop Dog och Justin Bieber till det som Eric refererar till som sängkammarproducenter).

Eric Wahlforss ser som ett fundament för webben, där företag och privatparsoner kan göra just det de är bra på och samarbeta genom en gemensam plattorm. Jag har sedan Heidi Harmans session igår känt samma sak. Jag börjar till och med tro att man ska utgå ifrån ett API när man bygger en tjänst (men sedan kanske internet använda andra metoder, eftersom man kan). Man kanske inte bör bygga sin egen sajt helt baserad på sitt API, men man bör definitivt bygga sina egna applikationer och därmed testa APIet själv.

APIet blir därmed basen i din verksamhet och du kan fokusera på att göra de saker som gör tjänsten bra. De saker som du kan bäst i sammanhanget.

Men även för sajter som har byggt sin webbapplikation i en stängd miljö, kan API vara en räddning. Det gör det möjligt att fortsätta att göra de saker man skälv vill åstadkomma medan man ger andra sajter (samarbetspartners) möjlighet att själva utveckla andra saker i sin egen miljö.

Oauth, PubSubHubbub, Restfulie och Cross-Origin Resource Sharing är termer som plötsligt visas på skärmen. Öppna standarder och tekniker, där man inte själv behöver återuppfinna hjulet varje gång man ska bygga en ny funktion på sajten.

Eat your own dogfood

Eric berättar att gänget runt SoundCloud själva har byggt mängder av tjänster som helt bygger på deras publika API, däribland iPhone-appen, Facebook-appen och ett antal egna bloggfunktioner och widgetar. Detta var lärorikt och visade vilka brister som fanns i APIet. (Jag tror att CitySounds, en egen absolut favorit, är ett sådant projekt.)

Hack the music

Eric förespråkar att man inte ska hyra in externa konsulter för att utveckla sitt API eftersom man då kommer att vara bunden vid samma konsult varje gång man behöver ändra något i det. Använd istället det community som du kan skapa runt ditt API för utveckling av APIet. Hack the Music är event som Sound Cloud har hållit i London, Stockholm och snart i Barcelona.

Affärsutveckling – BizDev 1.0->1.5->2.0

Affärsutveckling bör, enligt Eric, inte vara kostymnissar som är ute och träffar andra kontorsnissar, och inte heller tekniker som pratar med andra tekniker, utan snarare en sorts funktion där affärsutvecklaren strävar efter att avskaffa sig själv och låta ens community driva sig själv. Han pekar på två länkar kring detta:

http://cdixon.org/2010/08/28/good-bizdev-cannabilizies-itself/

http://caterina.net/archive/000996.html

Coola tillämpningar av SoundClouds API

Det finns mängder av coola tillämpningar av SoundClouds API. Eric flippade förbi åtskilliga, och det roliga är att det är API-anrop både för att hämta och ladda upp musik till sajten.

Uppmuntra utveckling

SoundCloud har sessioner där alla nya funktioner (hur små de än är) visas upp för hela gruppen. Det gäller såväl utvecklare som ickeutvecklare (undevelopers på SoundCloud). Detta uppmuntrar all typ av utveckling oavsett om det är utveckling av ditt community, dina kunder eller om den där lilla irriterande buggen äntligen är löst…

Presentationen kommer att delas ut via SlideShare (och troligen även finnas via disruptivecode.com om några dagar).

Och SoundCloud söker folk, titta på soundcloud.com/jobs

Nu är det dags för lunch (som pröjsas av PayPal, så jag hoppas på något supergott). En sak till: Paula Marttila är superbra som moderator 🙂