Hur bör ett bra CMS hantera title och description?

Under året har jag varit med och utformat frågorna i Jajjas CMS-test vad gäller sökmotoroptimering, och när nu Jajja hamnar i skottlinjen från någon som långt och invecklat kritiserar just en av mina frågeställningar så känner jag, att jag måste rycka ut till Jajjas försvar. (Japp, det känns ovant, men alls inte konstigt, i det här fallet.) Det blir två bloggposter. En om kritiken mot manuellt satta title-texter och senare idag en som tar upp kritiken mot canonical som motmedel mot duplicate content.

När jag bedömer ett CMS så tycker jag att det är viktigt att många saker sker automatiskt, men särskilt i e-handelssystem, är det också viktigt att man manuellt kan ersätta den automatiska texten.

 • Ett dåligt CMS har statiska texter för title-texter, h1-rubrik och description-text.
 • Ett något bättre system genererar dessa dynamiskt och unikt för varje sida på sajten.
 • Ett ytterligare bättre system genererar title-texter, h1 och description automatiskt förutsatt att användarna inte har skrivit in en manuell text för dessa värden.
 • Ett riktigt dåligt system skriver över de texter som en redaktör manuellt har skrivit in…
 • Riktiga skitsystem ger inga som helst möjligheter för användarna att ange tilte, h1 och description-texter manuellt.

Så enkelt är det och jag har stött på alla varianter av detta.

WordPress är i sitt default-läge riktigt uselt och kan med felaktiga inställningar göras ännu sämre, men kan genom att använda bra frameworks (som Genesis) eller bra plugins (som All-in-one SEO eller Headspace 2) göras riktigt bra SEO-mässigt.

När det fungerar som bäst (vilket det faktiskt gör med All in One SEO) så ska man inte behöva formulera en description-text om man inte vill, utan den ska skapas automatiskt utifrån de första 150 tecknen i bloggposten.

 • http://twitter.com/wilner87 Henrik Wilnersson

  Håller med i allt du skriver, men skulle vilja lägga till att ett riktigt, riktigt bra CMS även tillåter dig att skapa titlar automatiskt, fast baserat på en mall som du själv kan ange. Alltså att du bygger upp en titel med variabler för produktnamn, kategorier, varumärken, o.s.v. Men detta ska väl också sägas att det är kanske mest för dem som har goda SEO-erfarenheter.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Jamenvisst! Allt bör vara hackbart för den som vill kunna hacka helt enkelt.

 • http://twitter.com/ordbajsarn Stefan Bergfeldt

  Bra skrivet, inget ovanligt för dig Nikke… Jag håller med om allt, och det som Henrik Wilnersson skriver om löser du väl också med All in one SEO om jag inte har missförstått något.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Det kan man, och det går ännu bättre med Headspace2 faktiskt. I min nuvarande uppsättning med Genesis (som i övrigt är väldigt bra) verkar man ha missat den automatiseringen och det är lite synd faktiskt.

 • http://twitter.com/hampusn Hampus Nordin

  Såg att du inte nämde pluginet WPSEO av @yoast. Anser du att All-in-One SEO är bättre eller fanns det någon annan anledning?

  För övrigt låter allt vettigt :)

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Gillar faktiskt inte WPSEO riktigt. Främst för att det inte är kompatibelt med andra saker utan är sig själv lite för nog, men det borde ju egentligen ha potensial.

   • http://sokoptimering.net Sökoptimering

    Hej Nikke, jag testar mig för tillfället fram med WPseo (Yoast) och funderar lite på vad du menar att det inte fungerar med? Kan vara bra att känna till, tacksam för svar!

    Vänligen,
    Fredrik Näs

    • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

     Förlåt sent svar. Yoasts grejer är så sopigt kodade och det är mitt största problem med dem. De rasar vid minsta lilla och känns allmänt instabila.

 • http://www.urbalill.se/blogg/ Urban

  Är lite förvånad att de där självklarheterna måste belysas än en gång av dig Nikke. Men irrläror förekommer tydligen fortfarande. Och du gjorde en kort och bra sammanfattning av de hela.

 • Pingback: Snabbloggat: blir många idag : Mathias Bilenberg – råpublicerad

 • http://www.hotelliskane.se Sebastian

  Har du testat WordPress SEO av Yoast något? Personligen tycker jag det fungerar smidigare än de övriga.

 • http://www.erikbergman.se Erik

  Ursäkta för lite OT men jag gör en liten marknadsundersökning och vill gärna ha din åsikt.

  Jag undrar vad du generellt skulle välja.

  1. En länk från en svensk PR2 sida

  2. En länk från en engelsk PR4 sida

  Länken ska till en svensk sida och placeras på liknande sätt i båda alternativen. Utöver PR (och de länkar/trust som det innebär) så är det bara språket som skiljer sajterna åt.

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Jag tittar aldrig någonsing på PageRank. Jag tycker, på fullt allvar att det är helt irrelevant.

   Jag skulle välja en äkta länk från en relevant sida. I relevansens namn skulle jag, om målet var en svensk sajt, främst välja en länk från en svensk sida. I andra hand en länk från en relevant engelsk sida. Det är inte konstigare än så.

   • http://www.erikbergman.se Erik

    Tack Nikke! Intressant att höra din ståndpunkt. Lovar att mitt lilla projekt kommer leverera relevans också :)

 • Pingback: Nikkelin – 2011-04-26 | nikkelin lifestream