Hur kopplar man ihop mobilnummer och operatör?

I stort sett hela min familj ringer med Comviq Kompis, abonnemanget där man ringer i stort sett gratis till Comviq/Tele2-kunder och skickar SMS för bara en spottstyver. När jag insåg att de flertalet samtal som jag ringer med mobilen faktiskt går till familjemedlemmar, kollegor och kompisar som har Tele2- eller Comviq-abonnemang så verkade det som en god idé att byta.

Och det funkar. Det enda jag betalar när jag ringer till min fru, min dotter och mina kollegor är några ören i startavgift. Juste.

Men vart hör numret?

Men med tiden har jag blivit lite snål. Tittar misstänksamt på mobilnummer som jag inte riktigt känner till och undrar vad det egentligen är för operatör. Känns det som ett Comviq-nummer eller? Och det är ju numera omöjligt att avgöra. Antagligen är det också lite av affärsidén bakom en tjänst som Comviq Kompis. (Det kan ju inte vara meningen att vi bara ska ringa nästan gratis…)

Nummerportabiliteten, som gör det möjligt att behålla ett nummer fast man byter telefonbolag, har ju samtidigt gjort svårt att veta vart ett nummer egentligen hör. Tidigare kunde man vara rätt stensäker på att ett nummer som började på 0704 var ett Comviq-nummer och att ett 0733-nummer hörde ihop med Vodaphone (fast på den tiden hette de Europolitan).

Kolla vart numret hör

Men, från och med idag vet jag säkert igen. För idag hittade jag in till en ful, men mycket funktionell sajt som visar vilken mobiloperatör som numret hör till. Suveränt. Snåltarmen mår bra av det, och mobilräkningen också.

Kolla själv på http://www.snpac.se/indexSE.htm och klicka sedan på ”Sök operatör”. Du måste skaffa dig ett konto, men det är snabbt gjort, och sedan kan man enkelt kolla vilken operatör som hanterar ett mobilnummer.

Årets bästa tjänstesajt om ni frågar mig.

Bakom tjänsten står SNPAC AB, eller Swedish Number Portability Administrative Center. Och förutom att tala om för oss vilket telefonbolag som hanterar ett mobilnummer. Dessutom kan du få reda på allt du inte visste att du ville veta om hur nummerportabilitet egentligen funkar.

Cool.