Hur man hittar spambloggar som säljer länkar

Idag frågade jag Dafeld, redaktör på Aftonbladets bloggportal om hur rutinerna för att leta rätt på spambloggar egentligen såg ut, och det ena ledde till det andra och så hade jag plötsligt lovat att skriva en handledning i hur man bär sig åt för att hitta spambloggar på olika öppna bloggplattformar. Det blir långt det här, så hämta en kopp kaffe och häng med…

Förberedelser – hitta en spamblogg

Det är otroligt enkelt. Man börjar från en känd spamblogg av något slag. Det finns åtskilliga att välja på, men jag brukar utgå ifrån sodertaljerockets.se, uppsalastudentpraster.se eller selamsounds.se som tillsammans med den smått ökända perserkatter.se är registrerade på krijoh0807-0002. Dessa registrerades alla den 10 juli i år och är alla domäner som tidigare har rymt andra sajter.

Alla dessa domäner innehåller pålitliga spambloggar som man kan använda som utgångspunkt för en sökning. Jag väljer sodertaljerockets.se som utgångspunkt för den här handledningen eftersom den, till skillnad från selamsaounds.se och perserkatter.se fortfarande har en gnutta PageRank (och för att det senaste inlägget består av en text ordagrant plankad från Wikipedia).

Välj en bloggpost som är någon vecka gammal

Det senaste inlägget innehåller en enda länk. Det är ordet arbetsorder som är länkat till sajten www.goldpen.se. Det är skrivet idag, och lite för färskt för att kunna fungera som belysande exempel. Jag hoppar även över bloggposten som länkar ordet jubileum till sajten creativeevents.se eftersom jag helst vill ha ett exempel som är någon vecka gammalt. Detta för att jag vill att sökmotorerna ska ha hunnit plocka upp sploggarnas inlänkar.

Jag fastnar för bloggposten som länkar orden hydraulcenter och hydraulik till domänen hydraulcenter.se. Den är perfekt på många sätt eftersom den här typen av områden inte får särskilt många spontana länkar i vanliga fall.

(Innan vi går vidare måste jag få påpeka att jag på intet sätt tycker att det är fel av sajten sodertaljerockets.se att länka till domänen hydraulcenter.se på det här sättet. De får skriva vad de vill och länka vart de vill. Jag länkar också till kunder. Särskilt när jag är stolt över att ha medverkat i ett projekt eller glädjer mig över att en sajt som jag har bidragit till har blivit bra. Däremot tycker jag att det är synd att man smutsar ner bloggosfären med den typ av dynga som sodertaljerockets.se och dess systersajter utgör. Det är dock inte det intressanta här.)

En snabb titt på sajten

Hydraulcenter.se ser ut som många andra sajter. En mallsajt mer eller mindre. Längst ner på förstasidan ser man att den är utvecklad av Winternet, och en snabb titt på winternet.se ger vid handen att man har ett samarbete med Jajja Communications. Det är en intressant.



Vilka andra sajter länkar till sajten?

Nu vill vi titta på vilka andra sajter som länkar till hydraulcenter.se. Det bästa sättet att göra det på är fortfarande att mata in adressen till sajten på Yahoo! Site Explorer och klicka på Explore Site.

Det första man får fram är en lista över samtliga sidor som Yahoo! har plockat upp från sajten. 30 sidor – rätt normal för en presentationssajt för ett företag som ju faktiskt inte har någon direkt webbverksamhet.

Den här listan är inte heller den jätteintressant för oss. Det är däremot innehållet bakom knappen som visar att det finns 113 inkommande länkar. Det är dessa vi är ute efter. Men vi vill bara veta vilka andra sajter som länkar till hydraulcenter.se och väljer därför alternativet Except from this domain från popupmenyn.

(Man kan också laborera med att titta på länkar enbart till den valda sidan eller till hela sajten. I det här fallet spelar det inte så stor roll eftersom förstasidan har 96 inkommande länkar medan sajten i stort bara har en mer.)

Bland länkarna i listan som Yahoo! Site Explorer visar upp fastnar jag förstås genast för de som är uppenbara (spam)blogglänkar – renair.se och molto.se – två sajter med exakt samma utseende och exakt samma stil på inläggen men med olika innehavare petfre0805-00001 och eripet0807-00001. Dessa två sparar vi till senare. Det är alltid bra att samla på sig rena sploggar för framtida studier.

Det som intresserar oss mest just nu är de fyra Aftonbladet-bloggarna som syns i listan.

Bloggarna Samlingen, Mogges, Isberget och I Mickes huvud har sannerligen varit nästintill orimligt flitiga i sitt länkande till hydraulcenter.se. De måste jobba i branschen tycker man… och jodå, Mogge försöker bygga en bild av att han gör det:

Men eftersom han skriver om olika saker i varje inlägg och alltid råkar länka till andra sajter med exakt det eller de ord som de länkade sidorna har i sin title, och dessutom bloggar om allt från arbetsstolar och presentationsteknik till flyttänder och vita tänder så har jag faktiskt svårt att se honom som någonting annat än en sploggare.

Tittar man på I Mickes huvud så uppstår ett annat intressant fenomen. Bloggen har felaktig teckenformatering – något som alltid får mig att misstänka att de här sploggarna antingen framställs nästintill maskinellt eller att de publiceras utifrån någon sorts push-verktyg:

Sådär håller man på. Fyra sploggar på Aftonbladets bloggportal hittade. I verkligheten tog det mig två minuter.

Hitta fler sploggar

Efter detta kan man med fördel gå vidare och titta på andra sajter som dessa sploggar länkar till och kolla på vilka andra som länkar till samma sidor. Sploggen I Mickes huvud länkar till exempel till sidan www.haeu.se/ha/coach.html med ordet coaching. Det visar det sig att det finns sex andra sploggare som också gör det. Fyra av dem från Aftonbladet.se, en från Blogg.se och en från Blogsome:

Det tog mig en minut extra, och en snabb titt på domänen haeu.se visar av en händelse att även de har en koppling till Jajja:

Två slumpade sajter – sju sploggar på Aftonbladet.se, bara en på blogg.se den här gången och ett par fynd i form av nya egenhostade sploggar att utgå ifrån i framtiden. Inget dåligt kap för några minuters sploggsurfande.

Vad tycker Aftonbladet.se och Blogg.se om att utnyttjas av Jajja?

Jag tror att alla de sploggarna med Aftonbladet-koppling som jag har nämnt här ovan kommer att vara borta imorgon. Och lika många kommer att tillkomma. Jag har tidigare idag hittat åtskilliga sploggar på Blogg.se och andra bloggplattformar. Det jag frågar mig är vad Blogg.se och Aftonbladet tycker om att deras gratistjänst metodiskt utnyttjas i detta syfte? Borde man inte gå direkt till roten och fråga Jajja vad de egentligen håller på med?

Jag är medveten om att jag i mina exempel ovan har hängt ut två företag som bara råkar vara kunder till Jajja. Det smärtar mig en liten smula eftersom de kan komma att råka ut för Google-relaterade repressalier i form av att helt åka ur sökresultaten. Men jag har bestämt mig för att det faktiskt var en risk som de tog när de köpte erbjudandet om blogglänkar. Det är nämligen inte alls så att Jajja hymlar med vad de säljer. Här är ett exempel på hur ett säljsamtal för tjänsten kan gå till.

Jag har efter viss tvekan bestämt mig för att placera den här texten under kategorin SEO-misstag istället för under sökmotoroptimering. Det råkar nämligen vara så att varianter av de tekniker som man använder för att ge en sajt en snabb boost genom att länka från den här typen av spambloggar lämpar sig precis lika väl att ta till om man effektivt vill sänka ett oönskat sökresultat hos Google. Man länkar och länkar och länkar från alltfler bloggar (och ser till att länka till andra, helt irrelevanta sidor när man ändå håller på) och så slutar man plötsligen. Då slår Googles varningsklockor till och sajten faller som en sten genom sökresultaten. Jag tror alltså stenhårt på att det är ett rejält misstag att köpa den här sortens spammiga blogglänkar. Det slår alltid tillbaka på ett eller annat sätt.