Hur vet man att ett företag är Google-certifierat?

På sistone har allt fler företag valt att påstå att de är certifierade som AdWords-återförsäljare. Betydligt fler än vad som är möjligt. Vi är många som är kallade, men få som passerar nålsögat.

För att bli vad Google på svenska kallar ”Kvalificerad Google Advertising Professional” så ställs fyra krav på företaget i fråga. Det ska

  1. Godkänt villkoren i Googles program.
  2. Hantera åtminstone ett AdWords-konto i ett huvudkonto under 90 dagar.
  3. Uppfylla och behålla Googles utgiftskrav under 90 dagar.
  4. Klarat testet för Google Advertising Professional.

De första två punkterna är enkla kan man tycka, och vad gäller den fjärde går det ut på att klara ett test. Det har även jag klarat. Den tredje punkten däremot är knivig att klara för de flesta Svenska företag, eftersom den handlar om att omsätta ganska rejält mycket pengar. När jag tog testet skulle man omsätta 10000 dollar i månaden i sitt huvudkonto, och med tanke på hur billiga AdWords är i Sverige idag är det faktiskt svårt att göra av med så mycket pengar utan att ha väldigt många kunder.

Oseriösa aktörer lurar kunderna

Detta hindrar inte oseriösa aktörer från att utge sig för att vara certifierade. Men det är lätt att avslöja bluffmakarna. Google har faktiskt själva en sida som beskriver hur man ska bära sig åt på

adwords.google.com/…/professionals/bin/answer.py?answer=17224

Den viktigast och enklaste punkten är att en certifierad Google AdWords-partner ska ha en särskild på sidan, och att den loggan ska vara klickbar och leda till en certifieringssida hos Google.

Det är lätt att hitta företag som luras, och jag har bara idag hittat ett par stycken. Det enda som krävdes var att söka på orden certifierade via Google, certifierad google, certifierad adwords eller liknande så hittar man sajter utan klickbara loggor eller som helt saknar denna logga men som ändå har mage att hävda att man har uppnått denna åtråvärda status. Man kan lite stillsamt fråga sig varför inte Google själva då och då gör dessa sökningar.

Anledningen till att statusen är åtråvärd är dels att man uppfattas som mer seriös av kunderna, vilket man samtidigt kan anta är incitamentet för att ljuga och luras. Men viktigara ändå är att att man som Kvalificerad Google Advertising Professional får rabatt hos Google. En rabatt som man antingen kan dela med kunden eller ta som betalning för jobbet med kundernas AdWords-kampanjer.

Hur ser loggan ut?

Här kommer vi till det knivigaste. Jag kan ju inte gärna lägga ut loggan här utan att själv vara certifierad. Jag får därför lov att hänvisa till Elias Kai, och hans certifieringssida som du kan se här.