IDN – domänerna med ÅÄÖ

Just nu och året ut (2006) rear Nic.se ut de s.k. internationaliserade domännamnen (IDN-domänerna) som innehåller tecknen å, ä, ö, ü eller é. Rean går ut på att man kan registera åäö-domänerna kostnadsfritt. Rent praktiskt fungerar det så att IDN-domäner registrerade från och med måndag 16 oktober, t o m 31 december 2006, registreras helt utan kostnad för ombuden första året. Sedan är det upp till ombuden att avgöra om och hur kunderna ska kunna dra nytta av subventionen.

Några ombud har hakat på kampanjen, och erbjuder IDN-domäner kostnadsfritt. Det webbhotell som den här sajten ligger hos – Datakultur – erbjuder en IDN-domän på köpet när man beställer en vanlig domän.

Innan de aktuella kampanjen har IDN-domänerna inte varit särskilt populära. Främst därför att Internet Explorer 6 klarar av att slå upp domänerna med å, ä och ö. Den aktuella subventionen och det faktum att IE 7 kommer att ha stöd för IDN-domänerna, har snabbt ändrat deras popularitet. Många webbmasters passade igår på att köpa på sig tiotals av dessa domäner.

Det problem som fortfarande kvarstår är att domänerna inte går att använda till e-post. Men om IDN-domänen inte ska vara företagets primära adress, så spelar det faktiskt mindre roll.