Ingen Gphone, men väl en Android

Where’s my Gphone? Så heter den officiella Google-bloggens inlägg om Googles presentation av sin mobila plattform Android idag. Dett bidde nämligen ingen Gphone. Istället blev det en presentation av Open Handset Alliance och av Adroid som är en öppen helhetslösning för utveckling av applikationer för mobiler. Och det är väldigt gott det också.

När man ser videon om och av Adroid-teamet så inser man något av den frustration som Google måste ha känt inför att försöka presentera bra mobila kopplingar av sina tjänster och jag kan se alla undantag och specialfall framför mig när man betänker hur svårt det måste vara att utveckla en fungerande Google Maps-applikation som ska fungera på det enorma spektra av mobila plattformar som finns idag. Google kan som samlande kraft, och utan att ha låsningar vare sig hårdvarumässigt eller programvarumässigt, samla ihop branschen kring en ny, öppen plattform som gör det lättare för dem att sprida sina tjänster i morgondagens mobiler.

Android är början på ett brett samarbete mellan de 35 företagen i OHA, där riktigt stora spelare som T-Mobile, HTC, Qualcomm och Motorola samsas med mindre specialutvecklare som svenska TAT. Alliansens målsättning är att utveckla produkter och tjänster som ger en betydligt bättre upplevelse jämfört med dagens mobiler, men dagens presentation är bara ett första steg på vägen.

IDG beskriver OHA och Android som att Googles mobilplaner vänder upp-och-ner på en hel bransch. Det stämmer nog, men vi som i första hand använder mobilerna kommer att få vänta åtmistone till andra halvåret 2008. Jag hoppas innerligt att resultatet för oss betyder mer än att vi får fler annonser i mobilerna.

Andra som skriver om Android:

www.idg.se/2.1085/1.129590

pryl.feber.se//feber/art/33229/google_har_presenterat_android betaalfa.polymono.net/2007/11/05/det-blev-ingen-gphone-det-blev-en-android

webbsnack.wordpress.com/2007/11/05/android-oppen-plattform-for-mobiltelefoner

www.usablogg.org/…googles-nya-mobilallians-att-revolutionera-mobil-och-it-marknaden

www.seobloggen.se/ovrigt/android-googles-mobila-plattform-ar-slappt