Interaktiva Nyheter, E-nyheter och Besttech med lånat innehåll

RSS-tekniken är en ständig källa till glädje för mig. Jag har genom att utnyttja smarta RSS-feeds och importera dessa i min Google Reader hittat många bra bloggare och nyhetskällor på sistone. Men RSS kan missbrukas och användas för autogenererat innehåll. Som t.ex. MIGroup gör på de tre sajterna e-nyheter.se, interaktiva-nyheter.com och besttech.se.

Alla tre sajterna är helt uppbyggda på RSS-feeds som främst hämtas från större nyhetssajter som Aftonbladet.se, IDG.se och Computer Sweden, men man hittar även mindre sajter som Internetbrus.com i arkivet. Det är egentligen en bra idé, om det inte vore för några små detaljer som att man har lagt egna annonser på innehållet, publicerar det utan upphovsmännens tillstånd och aktivt hindrar sökmotorernas spindlar från att hitta tillbaks till ursprungskällan.

På den tredje sajten, Besttech.se, har MIGroup och GetUpdated dessutom placerat ytterst sökmotorvänliga länkar till sina sökmotoroptimeringskunder. Sajten har inte varit tillgänglig under dagen, men Google kan fortfarande presentera cachade sidor i text-format från sajten.

Förstasidan på sajterna innehåller rubriken från de senast hämtade artiklarna, som publicerats via respektive medias RSS-feed. Källan är ordentligt angiven, man kan komma direkt till artikeln, och man kan också gå till en sida där Interaktiva Nyheter har duplicerat och sparat originalartikeln på sin egen sajt.

Formen är inte så rolig precis, särskilt inte på Interaktiva Nyheter, och är knappast något som lockar till aktivt användande. Innehållet ser just så autogenererat ut som det är. Ett klick på källhänvisningen leder vidare till en sida där alla nyheter från nyhetskällan listas. Klickar man på rubriken (t.ex. Fritidsbåt i sjönöd utanför Höganäs) kommer vi vanliga besökare vidare till ursprungsartikeln. Fast först passerar vi en sida på Interaktiva Nyheter som enligt uppgift fungerar som räknare, och alltså kan ge MIGroup statistik på hur många som har velat läsa just den nyheten. Fast bara för oss vanliga surfare som alltsom oftast har javascript påslaget i våra webbläsare. Utan javascript landar man på en sida som innehåller en länk som går vidare till ursprungsartikeln.

Sökmotorernas spindlar släpps inte igenom

Räknarsidan är uppbyggd av ett javascript som effektivt stoppar sökmotorerna i porten och aldrig leder dem vidare till utsprungskällan. Så här kan det se ut:

<script language=”javascript”>window.location.replace(‘http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_3247255.svd’);</script><a href=”http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_3247255.svd” rel=”nofollow”>http://www.svd.se/sportspel/nyheter/artikel_3247255.svd</a>

Skriptets funktion är att leda en vanlig besökare vidare till sidan. Skule javascript saknas skrivs en länk ut, som är taggad med relationen ”nofollow” vilket är en signal till sökmotorerna att stanna och inte följa länken.

Ett liknande upplägg kan man se på Nyhetsportalen.se, som sedan länge har hämtat och återanvänt material från olika medier. Även Nyhetsportalen räknar de besökare som lämnar sajten, och även de skickar dessa via en sida som inte styr vidare om man har javascript avstängt i webbläsaren. Men de har åtminstone inte lagt nofollow-relationen på de utgående länkarna till originalartikeln. Dessutom har Nyhetsportalen.se en nyhetsbevakning som fungerar och funktioner för att söka upp relaterade nyheter inom samma område. Något sådant finns inte på Interaktiva Nyheter, E-nyheter och Besttech.

När jag ringer upp och frågar den ansvarige på MIGroup/GetUpdated om varför man inte släpper vidare sökspindlarna från Interaktiva-nyheter.com så får jag svaret att det är ett rent överseende, och att man bara inte har tänkt på det. Nofollow-relationen på den utgående länken pekar i en helt annan rikting.

Effekten på sökmotorerna visar sig över tid

Även om MIGroup/GetUpdated hävdar att man håller de här tre sajterna i avsikt att sprida nyheter från olika nyhetsmedia, och inte alls har räknat med att de ska placera sig i sökmotorerna, så kan man hitta relativt många inkommande länkar till nyheter från olika forum. Det tyder antingen på att sajterna har hittats av olika användargrupper som inte använder javascript och därför inte har kommit vidare till original nyheten, eller på att någon aktivt har lagt in länkar till dessa sajter istället för till originalsajterna i forumtrådar.

När jag ringer och frågar IDG hur de ställer sig till att deras innehåll återanvänds på detta sätt så konstaterar man först att man vet att det inträffar, och att det är anledningen till att man har valt att inte publicera hela artiklarna i sina RSS-feeds. Inställningen förändras möjligen en smula inför det faktum att ett SEO-företag över tid kan tänkas tjäna pengar på att använda materialet för länkningar till sina kunder i syfte att höja dessa företag i sökresultaten. Ingen gillar att en extern part lyckas tjäna pengar på ens innehåll.

Lars Iselid på Internetbrus.com tycker inte om att innehållet återanvänds på detta sätt. Internetbrus.com har inga egna annonser på sitt material utan sajten drivs helt ideellt. Han har aldrig fått någon fråga från MIGroup om att återanvända materialet från Internetbrus.

Resultatet syns i viss mån redan i sökresultaten, men kommer att bli bättre över tid, när tidningarnas sajter sakta börjar släppa ner äldre nyheter i den glömska som tid och ett stort inflöde av nytt material innebär. Samtidigt ligger dessa sajter kvar med innehållet lagrat, och kan vara med och konkurrera om den long-tail-effekt som tidningarna har sådant besvär med. Många stora nyhetssajter har visst besvär med att hålla gammalt material aktivt hur länge som helst. Dessa autogenererade sajter kan det däremot, och dessutom helt utan att det krävs något som helst manuellt arbete med sajterna.

Lägg märke till att jag inte på något sätt tycker att det är fel att återanvända RSS-feeds på andra sajter. Felet som man gör är att återanvända detta innehåll i egna syften, och därtill förhindra sökmotorerna från att hitta tillbaka till originalartiklarna.

Jag har själv långt framskridna planer på att återpublicera RSS-feeds från de delade posterna från mitt eget Google Reader-konto. Om jag någonsin genomför det kommer jag definitivt inte publicera hela inläggen, och alltid länka till originalkällan.