InternetSweden släcks ner

Peter Forsman – Foto Johan Lange

Fem år är lång tid på webben. Det kan vara en mycket lång tid i verkliga livet också. Särskilt för någon som lägger ner massor av ideell tid på ett allmännyttigt projekt. Därför har jag all respekt för att Peter Forsman aka InternetSweden nu har bestämt sig för att stänga ner sin sajt, där han, i långa (ibland väl långa), initierade blogginlägg har kartlagt sambanden mellan olika internet-bedragare verksamma i Sverige.

Jag tycker att det är lite synd, men tänker att nysatsningar som Förenade Bolagen är väldigt väl lämpade att ta över stafettpinnen efter InternetSweden, och jag misstänker att Peter Forsman mycket väl kan tänkas fortsätta att upplysa om internet-bedragarnas verksamhet.

Men jag hoppas ändå att någon skapar ett ordentligt arkiv över InternetSweden. Jag håller visserligen redan på att spara mitt privata arkiv. Sitesucker jobbar på medan jag skriver detta (förlåt Peter). Det mesta finns nog också på Internet Archive. Det jag sörjer mest över är att InternetSweden har fungerat bra som en sorts offentlig skampåle för de bedragare som Peter har hjälp till att avslöja, och det vore väldigt tråkigt om dessa träffar försvann.

Att Peter Forsman på ett eller annat sätt kommer att fortsätta sitt folkbildningsarbete mot blufföretag är jag däremot säker på. Han anlitas flitigt som föredragshållare av såväl Polisen, Åklageriet och olika rättsvårdande instanser. Det är bra. Det behöver de.