iPad – Vilka tror mest och minst på den?

För en dryg vecka sedan, ett par dagar efter att Apple hade presenterat iPad, gick diskussionens vågor höga om huruvida den var det bästa som hänt eller om den var en total besvikelse. Johan Mogren, Björn Orrenius och jag spekulerade i vilka av Apple-fansen som egentligen tyckte vad, och beslöt oss för att göra en undersökning. Vid lunch i fredags stängde vi svarsformuläret efter att ha fått in hela 2662 svar (tack Feber för hjälpen).

Jag kan säga det med en gång. Mest positiva till iPad är gamla Mac-användare (mer än 10 års erfarenhet av Apple). Mest negativa är människor som över huvud taget inte använder Mac.

1 – Är du imponerad av vad du har sett av iPad?

En rak fråga med bara tre svarsalternativ:

  1. 24 %  svarade Ja! iPad är lysande
  2. 50 % svarade Den är intressant, men hade hoppats på mer
  3. 26 % svarade Nej! iPad är en besvikelse

Vi var inte ett dugg intresserade av de halvintresserade, utan bara de som var helt för eller helt emot. Därför plockar vi redan i detta skede bort hälfen av respondenterna.

När blev du Mac-användare?

För att kunna svara på frågan vilken grupp Mac-användare som är mest positiva och vilken som är mest negativa måste man dela upp deltagarna i grupper. Vi frågade hur länge man hade varit Mac-användare och har i efterhand delat upp Mac-användarna i de tre grupperna Gamla Mac-användare (innan 2001), iPod-generationen (2001-2006) och iPhone-generationen (2007 fram till idag). Jag tycker att det är väldigt intressant att 29 % (780 personer) av de som svarade inte ens var Mac-användare. Så

Efter att ha gjort denna gruppering så är det väligt lätt att titta på vilka som egentligen tycker vad om iPad.

Vilka är positiva till iPad?

Av de 24 % som är odelat positivt inställda till iPad är det tydligt att det är gruppen Gamla Mac-användare som är mest positiva.

Vilka är det som är negativa till iPad?

I den negativa gruppen (25 %) är det lika tydligt att de gamla Mac-användarna är minst negativa.

De här siffrorna är föga förvånande faktiskt. Vi gamla Mac-användare har lärt oss att lita på att Apple levererat. Fast. Tar vi med de som varken är fullständigt positiva eller fullständigt negativt inställda så kan man nog ändå ana att iPad kan bli en stor försäljningsframgång.

Vilka ska Apple övertyga?

Den största gruppen, som varken valde det positiva eller det negativa svaret, utan valde svarsalternativet som var formulerat som ”Den är intressant, men hade hoppats på mer” är nämligen genomgående den största:

Kommer iPad att bli en försäljningssuccé?

Ja. Om man ser till den här ovetenskapliga undersökningen är det otvivelaktigt så att iPad kommer att bli Apples nästa försäljningssucce. 36 % av de som deltog i undersökningen svarar nej på frågan om de, oavsett allting annat tror att de kommer att köpa en iPad. Men 25 % svarar lika entydigt ja och hela 39 % svarar att de kanske kommer att köpa en men inte ställer sig i kö för den direkt.

Det finns fler intressanta lärdomar att få ut ur materialet, men jag är för dålig som statistiker/Excel-ryttare för att fixa det.

Rådatat till undersökningen finns, med CC-licens, på http://spreadsheets.google.com/ccc?key=t8zF46ni8eNkKeozPmhOjaw om du vill ta ut andra lärdomar ur det. Tolka det, bearbeta det och presentera det som du själv vill, men kom ihåg att referera till grundundersökningen när du gör det.

Tack till Feber, iPhone24, iPad-bloggen, Carnaby och alla andra som har länkat till undersökningen. Och ett extra tack till GetANewsletter.com som gjorde att jag kunde skicka nyhetsbrev om resultaten.

One more thing…

Tyckte du att det här var en smula intressant? Då tycker jag att du ska ta tillfället i akt att rösta på den här bloggen i bloggtävlingen YABA award. Klicka här för att lägga din röst.