Jag begriper inte Dagens Nyheter

Jag var en av de 20 flitigaste bloggarna under FRA-debatten i våras. Jag känner ingen på PR-byrån Westander. Jag läser inte HAX särskilt regelbundet. Jag tycker fortfarande ordentligt illa om FRA-lagen och IPRED och jag förstår inte de desperata försöken att hitta någon enskild som var drivande bakom vårens bloggbävning.

De privatpersoner som ställde upp med riktiga pengar inför FRA-omröstningen må ha haft vilka skäl som helst till att göra det. Jag hade mina skäl till att delta i debatten. Jag är fortfarande rädd för alla typer av inskränkningar av yttrandefriheten och orolig för att vetskapen om att storebror tittar över axeln kan komma att begränsa utvecklingen på webben.

Vi visste redan i våras att det kom pengar någonstans ifrån, vi visste redan i våras att Westander PR var inblandade (jag skrev till och med en bloggpost om det). Det är inga nyheter. Vi som var aktiva välkomnade PR-byråernas intåg, liksom att proffstyckarna äntligen tog sig an frågan. Men debatten pågick redan innan dessa kom in.

Jag kan bara se Dagens Nyheters försök att misstänkliggöra bloggarna ännu ett uttryck för att gårdagens mediamakthavares bitterhet över att de inte längre innehar sitt historiska problemforumleringprivilegium.  De är ju helt enkelt oerhört hotade av att det visar sig att opinionsbildningen har flyttat ifrån deras maktsfär. När vem som helst kan kasta sig in i debatten, utan moderering av en debattredaktör förlorar tidningarnas debattsidor kontrollen över åsiktsspridningen.

Så här skrev Emma i september:

Jag kan inte hjälpa det — att fråga om bloggosfären har makt likställer jag någonstans med att fråga om människor har makt.

Bra ord. För när man misstänkliggör vårt bloggande kring FRA så till dem milda grad som DN nu gör så misstänkliggör man alla oss som inte tvekar att öppna munnen när vi tycker någonting.

Nej det är bara att konstatera: DN begriper inte internet: DN begriper inte sociala medier: DN begriper inte modern opinonsbildning. V

De begriper sig däremot oerhört väl på den gamla sortens opinionsbildning, och bör kanske själva ta sig en titt på vilkas åsikter som idag släpps fram i debatten. Vill man vara maktens handgångna eller vill man släppa fram oväntade röster?

Jag har varit väldigt bloggtrött under årets första månader. Jag ska skärpa mig. Det verkar behövas.

Läs också: Deepedition (Syftet mina vänner. Vad är syftet?)