Jag har inte fått spam från Ment

Jag har inte fått spam av Ment.se men det är det väldigt många andra som har fått och jag har följt de halsbrytande förklaringarna till varför det skedde på den svenska antispam-listan.

De första rapporterna om spam från Ment kom den 17 september, och sedan dess är det många som har försökt att avregistrera sig från utskick från Ment.se. Det besvärligaste, för såväl mottagande som avsändande part är att även mailinglistor har stått som mottagare av de oönskade mailutskicken från Ment.

Ment använder sig inte av så kallad opt in-verifiering när man anmäler sig till deras e-postlista. Optin-verifiering går ut på att alla som anmäler sig till ett utskick måste bekräfta att de vill ha utskicken innan de kommer med på utskickslistor. Enligt uppgift har Ments VD Meraj Syed sagt att man inte praktiserar optin-verifiering eftersom det ”var så krångligt”.

Istället har de som försökt avregistrera sig från utskick från Ment upptäckt att man använder sig av opt out-verifiering (vilket alltså innebär att man måste klicka på en länk i ett mail innan man stryks från utskicken). Dessa verifieringsmail har dock inte alltid kommit fram till de som har försökt avregistrera sig. Ment har nämligen snabbt har hamnat på grålistor över spammare och därför är det (fullt förståeligt) idag många företag som inte tar emot mail från Ment över huvud taget utan dumpar dem rätt i papperskorgen.

Att inte använda sig av opt in-verifiering är att bädda för problem. Användare kan anmäla andra användare till utskickslistor, och man kan som listägare aldrig hävda att man har verifierat att en användare som är anmäld till en e-postlista verkligen har beställt dessa utskick.

En vecka efter det första spamutskickt, 25:e september 2008, meddelade Ment att deras server hade blivit utsatt för intrång och att det var någon annan som hade lagt till alla nya oanmälda adresser i deras utskickslista. Denna nyhet har dock bemötts med stor skepsis, framför allt eftersom de oönskade utskicken fortsätter att komma. Nyheten har av många sett som ett försök att förklara bort utskicken inför sina annonsörer. Kritiska röster har frågat sig varför någon skulle hacka en server för att lägga till adresser i en utskickslista.

Riktpriset på ett kvalificerat lead inom busines-to-business ligger idag på uppåt 100 Euro sett till europeisk nivå. Frestelsen att köpa upp adresser som på ett eller annat sätt har skrapats ihop på webben är i det läget enorm – men straffet i form av minskat förtroende hos annonsörer och potentiella besökare är desto större.

Se även