Jag har tur-bus med Google

Att ställa om språkversionen i Google till någonting obegripligt är knappast nytt. Det har man kunnat väldigt länge. Men visste du att man kan byta språk till Klingon, få Google att se helt haxxat ut eller googla som den svenska kocken eller Elmer Fudd bara genom att skriva t.ex. xx-bork eller xx-ewmew i sökrutan och sedan klicka på ”Jag har tur”-knappen?

Nu sedan Google började med Google Suggest så behöver man ju knappt ens fundera på villka xx-alternativ som finns. Det är bara att börja skriva xx- i sökrutan. De jag har prickat för leder till roliga språkversioner av Google.

Men välj inte något av alternativen. Fortsätt att skriva ut hela sökalternativet och tryck sedan på Jag har tur-knappen. Det tar dig till det första sökförslaget (alternativt kan du ju välja alternativet och sedan klicka på det första förslaget i sökresultatet – det är samma sak). Och det finns fler…

Google på Klingon

Det första alternativet i listan är xx-klingon vilket som alla förstår är Google på Klingon. Jag förstår inte Klingon, men kan konstatera att det här är en specialvariant även av Googles konstigaste språkversioner eftersom loggan beter sig en smula annorlunda än på de andra språken där det i alla fallen finns specialloggor. Vill du tillbaka till den svenska versionen? Inga problem. Klingon hänger inte kvar som språk utan det är bara att skriva google.se i adressfältet eller att klicka på Google Sverige yIghoS!

Google Haxx0r

Nästa alternativ i listan xx- haxor eller xx-hacker leder båda till en version av Google som ser ordentligt hackad ut. Alla bokstäver som kan ersättas med en siffra är utbytta. (4||a b0k5s7äv3r 50m k4n 4r5ä7745 m3d 3n s1ffr4 är u7by774.) Lägg sedan till lite speciell stavning och hackerslang så får du en till synes obegriplig sajt som faktist, med viss möda ändå går att läsa. I’m Feeling Lucky blir EyE Am ph33|1n6 |u(ky.

Google H4x0r här är perfekt som nyårsbus. Sök på xx-hacker, klicka på Jag har tur-knappen från svågerns dator och byt sedan ut svågerns startsida. Eller gå direkt till http://www.google.com/intl/xx-hacker/ vänta på att han ringer och berättar att Google har blivit hackade.

Google på pig latin är inte likt kökslatin

Den gamla konsten att göra om vanliga ord så att de låter mer latinska är nästintill bortglömd men var väldigt vanlig, framför allt i namngivning i Sverige. Oktavia är ett namn som är skapat på det sättet och gavs, kan man tänka till den åttonde dottern (eller dett åttonde barnet om hon råkade bli en flicka). Niondina, som Allis heter i andranamn är ursprungligen skapat på samma sätt. Idag är det bara hon och en till som heter så i Sverige.

Piglatin mycket enklare än kökslatin. Det påminner faktiskt mer om rövarspråket. Första konsonanten flyttas längst bak i ordet och sedan lägger man till -ay i slutet av ordet. Pig Latin blir därför Igpay Atinlay och I’m Feeling Lucky blir I’mlay Eelingfay Uckylay.

Vad gäller rövarspråk så finns det faktiskt en egen piratvariant av Google också. Fortsätt läsa bara. vi kommer till den längre ner.

Googla som Elmer Fudd

Elmer Fudd är en bit amerikansk populärkultur. Han var en av de mest välkända Looney Tunes-figurerna och ärkefiende till Bugs Bunny (Snurre Sprätt) och en av de mest ihågkomna Loony Tunes-figurerna. Grejen med Elmer Fudd var att han, likt Carl Bildt, varken kunde säga l eller r utan uttalade båda dessa konsonanter som w. Ewmew Fudd allså.

Och Google hyllar minnet av honom genom att tillägna honom en helt egen dialektal variant.

Du når den genom att skriva antingen på xx-ewmew fudd eller xx-elmer i sökrutan och sedan klicka på Jag har tur-knappen. I’m Feeling Lucky heter i den här dialektala varianten I’m Feewing Wucky och det är ju lite sådär lagom småkul.

Google som den svenska kocken

Swedish Chef var en av mina favoritfigurer i Mupparna. Och någon på Google gillade honom tydligen också. Men GGoogle Bork Bork Bork är kanske den minst kända av de olika språkversionerna av Google.

Du kan nå den svenska kockens egen Google-variant genom att skriva xx-börk, xx-børk eller xx-bork i sökrutan och sedan klicka på Jag har tur. I’m Feeling Lucky är här översatt till Ee’m Feeleeng Loocky. Inte dumt faktiskt.

Google Pirate

Google Pirate är en variant som egentligen bara omnämns kring Talk like a pirate day, och den nämns inte i sökförslagen från Google Suggest, men den är absolut värd ett eget omnämnande. Det finns, liksom för Google Klingon, ingen egen Googel Pirate-logga, men så här ser det i alla fall ut. Du kan enkelt komma till Google i piratversion genom att skriva Google Pirate i sökrutan och klicka på Jag har tur-knappen eller genom att helt enkelt gå till http://www.google.com/intl/xx-pirate/

Googles eget piratspråk är rätt kul faktiskt. Det rör sig absolut om mycket mer än ett och annat instoppat arrr. I’m Feeling Lucky heter I Be Feelin’ Lucky och i länken för att komma till Advanced Searrrch står det Use Me Better Spyglass.

Ja och så esperanto och en massa fler…

När vi nämner dessa påhittade och konstruerade språk så måste jag ju också ta med esperantoversionen som nämndes för ett par veckor sedan. Den tyvärr inte mer genomarbetad än de ovan nämnda språkvarianterna.

Det finns ingen xx-variant för Espreranto, men du kan nå den lite elegant genom att skriva in google esperanto i sökrutan och sedan klicka på Jag har tur-knappen. I’m Feeling Lucky heter för övrigt Mi Bonŝancas och det där s:et med cirkumflex ovanpå är banne mig inte lätt att få till vill jag lova.

Har du hittat några fler skojiga språkversioner än dessa?