Jaiku och Buzz fasas ut från Google

Det är inte alls konstigt, men känns en smula sorgligt, att Google nu slutligen stänger Jaiku. Sajten går ner 15 januari 2012, när Google samtidigt stänger Buzz, Google Code Search, de sociala funktionerna i iGoogle samt University Research Program for Google Search.

Jocke deppade svårt i fredags, men nu när jag gick in på Jaiku fick jag verkligen anstränga mig för att komma ihåg mitt lösenord, och det brukar vara ett tecken på att man har lämnat en tjänst för gott.

Jag föreslår härmed att vi håller gravöl på Jaiku natten till den 15e januari 2012.

Att Google stänger ner Buzz känns däremot knappt ens överraskande. Buzz kändes snabbt byggd och illa introducerad och släppte dessutom på tok för snabbt in flöden från alla möjliga källor. I samma ögonblick som Twitter släpptes på, dog tjänsten för mig eftersom det betydde att jag såg folks svarstweets helt utan sammanhang. Det blir ju problemet med ett otrådat system som Twitter, att man inte kan begränsa till att ta in trådstartarna, utan att det är allt eller inget.

Det fakutm att Google har varit så begränsade i vad som släpps in till Google+ i form av automatpostningar, är, som jag ser det, en stor del av tjänstens framgång.

Det jag frågar mig, nu när båda dessa sociala plattformar läggs ner, är hur länge Google kommer att fortsätta att hålla Orkut under armarna. Men jag antar att så länge tjänsten är så stor som den är i Indien, Brazilien och i några av de forna öststaterna, så kommer den att hållas öppen och utvecklas vidare, oavsett hur illa den passar ihop med Google+.

Vi som hängde på Jaiku har idag andra tjänster att kommunicera i, och det gör vi ju. Livet går vidare, liksom den sociala webben.