Jajja har börjat spamma sökmotorerna igen

Just som jag trodde att den svenska sökmotoroptimeringsbranschen hade städat upp bland sina fula metoder så exploderar en veritabels spambomb i knät på mig. Jag är uppriktigt upprörd över Jajjas senaste tilltag och jag är det av flera olika anledningar. Jag är också upprörd över det faktum att deras senaste tilltag faktiskt har lönat sig. Jajja själva har genom denna aktivitet stigit 15 positioner på söktermen [sökmotoroptimering].

Så vad har Jajja gjort då gjort? Jo, i det här fallet rör det sig om två tekniker som båda är lika tveksamma. Särskilt när Jajja använder dem på externa webbplatser. Det rör sig om dolda sitemaps på kunders sajter, omotiverad noscript- och noframes-kod på sidor som inte behöver det, utgående länkar i sitemaps utan kundens vetskap och i åtminstone ett fall tror jag att någon hos Jajja har ändrat i sitemap-filer hos gamla kunder som de inte längre har ett aktivt samarbete med.

Den som vill veta mer redan nu kan göra den här sökningen hos Yahoo Site Explorer. Det är en sökning efter en sida hos Jajja som är optimerad för frasen sökmotoroptimering. En sida som för någon månad sedan låg långt nere i sökresultaten hos Google men som har klättrat duktigt och nu ligger etta vid sökningar efter ordet ifråga.