Jajja testar publiceringssystem i år igen

Jajja har just presenterat resultatet av sitt numera årligen återkommande CMS-test och resultaten är återigen en smula förvånande. Men testet är ambitiöst genomfört och täcker de flesta av de publiceringssystem som är vanliga på den svenska marknaden.

Förra året stod Litium Studio som ensam vinnare, något som upprörde många. Själv har jag ett svårt förhållande till just Litium. Främst är jag kritisk vad gäller URL-hanteringen, att de gör fel vad gäller 404-sidor och framför allt att verktyget är så dyrt, men ändå kräver så mycket handpåläggning för att fungera rätt i de installationer jag har analyserat. Det glädjer mig därför att Litium studio har halkat ner i placeringarna i årets test.

I år är vinnarna Drupal 6.14 (via Exelera), Escenic Content Engine 5, Polopoly, och Episerver.

WordPress, det publiceringsverktyg jag nästan alltid väljer att rekommendera hamnar på delad andra plats tillsammans med Lemoon 4, SiteDirect v5.2 och Litium Studio 4.4.

InternetWorld fick förra året ta emot en veritabel kommentarsstorm när de skrev om testet. Artikeln om årets test är därför, försiktigtvis skriven av chefredaktören Magnus Höij. Och kommentarerna är också ovanligt snälla och handlar mest om bristen på kommentarer…

Testet är väligt ambitiöst genomfört, och Jimmy Wirsborg har lagt ner en hel del tid på att sammanställa resultaten på ett väldigt bra sätt. Ändå kan jag inte hålla tillbaks en smula kritik mot att Episerver och Polopoly får högre poäng än WordPress genom att slingra sig med ”Beror på” svar på var och varannan fråga i testet. För det är ju just det. I WordPress, som är gratis, är det mesta inbyggt från början, medan man i de bägge monsterdyra systemen Episerver och Polopoly måste betala extra för varje liten modul.

Ansvaret för genomförandet ligger ju alltid hos utvecklarna, men i Episervers och Polopolys fall så är det helt upp till utvecklarnas kompetens att se till att det blir bra. Och jag har så många gånger sett installationer där Episerver-utvecklare har haft totalt kontraproduktiva idéer om sökmotoroptimering att jag lider av att se Episerver på förstaplatsen. Men det finns förstås även lysande duktiga utvecklare på området också, och i händerna på någon av dessa kan Episerver eller Polopoly bli riktigt bra om än riktigt dyra publiceringssystem.