Johan Ripås och Flashback

Ett av resultaten av en transparenta processen kring städningen av Johan Ripås sökresultat i samband med dokumentären Du är googlad, var ju tyvärr att åtminstone några av Johans troll övergav sina egna plattformar i försöken att synas och istället kastade sig över Flashback. Denna effekt har även smittat över på mig och jag har i samband med detta förärats min alldeles egna Flashback-tråd. Det är i stort sett samma personer, och främst samma moderator som håller de bägge trådarna vid liv. När jag igår uppmärksammade att Du är googlad kommer att sändas i Finland den 7 juli, och att den så småningom även kommer att visas i norsk television, så vaknade denna moderator raskt till liv och försökte återigen väcka tråden om Johan Ripås till liv (det är i stort sett bara hen* som skriver i trådarna). Men jag tänkte att jag ändå ska försöka förhålla mig en smula till det han skriver.

För vad händer egentligen när finnarna googlar efter Johan Ripås? Vad kommer de att se och vilken bild kommer de att få av Johan Ripås i det sökresultatet? Tja. Faktum är att de kommer att få fram Flashback-tråden på förstaplatsen. Och om de går in där så kommer de att se en hafsigt ihophållen forumtråd, där nio olika forumdeltagare delar med sig av lösligt skvaller som främst består av helt oväsentliga påståenden om homosexualitet.

På de övriga platserna ovanför scrollplats i sökresultatet hittas Johan Ripås egen sajt, en bloggpost av Michael Bingmert som på ett föredömligt sätt sammanfattar behovet av att städa upp ett sökresultat, Johan Ripås Wikipedia-sida, några bildresultat, och, om de har en stor bildskärm, en av mina bloggposter kring projektet att städa upp Johans sökresultat samt Johan Ripås blogg på wordpress.com. I övrigt syns diverse amerikanska sociala sajter som Johans Quora-profil,  Twitter och Google+-profil samt en bloggpost från SVT.se.

De sidor som ursprungligen fanns i Johans sökresultat, och som är som bortblåsta från det svenska sökresultatet, gömmer sig i det finska resultatet, främst på andrasidan och någon Quora-profil går inte att hitta i det svenska sökresultatet. På så sätt skiljer sig de bägge sökresultaten. Anledningen är troligen att det finns väldigt lite finskt material att visa, och att Google.fi främst försöker tillfredsställa finnar som söker på finska. Därför får amerikanska sajter en sorts fördel i resultatet, och rent svenska, nerprioriteras en smula. Med mer material på engelska, så skulle sökresultatet troligen se annorlunda ut.

Jag är rätt säker på att även en finskspråkig som Googlar efter Johan Ripås på och efter den sjunde juli, kanske via Google Translate, snabbt kommer att se de sammanhållna resultatet, där de får en helt annan bild av Johan. Vad tror du?

* Om användadet av hen. Jag använder genomgående vårt könsneutrala pronomen om anonyma personer på webben. Eftersom det inte går att veta om personen bakom avataren på Flashback är en han eller en hon, så skriver jag hen. Det är inte en sexualpolitisk markering. Jag påstår inte att könet föds ur kontexten genom att använda hen, jag vet bara inte vilket annat pronomen som skulle vara korrekt.