Länkexperiment när 25 sajter bortskänkes

25 är ett tal på modet, en ny sajt om dagen-projekt är på modet och Pierre Söderman är en kreativ kille som hänger på trenden. Inspirerad av Bineros 25-kronorsdomäner lanserar nu ett rejält experiment där han lanserar 25 små sajter under 25 dagar och sedan skänker bort hela rasket i en tävling där de tävlande hjälper till att fylla sajterna med innehåll eller länkar till sajterna ifråga.

Reglerna är rätt enkla:

Läs mer på 25sajter.blogspot.com/2008/11/25-sajter-borsknkes.html

Det är intressant. Särskilt som det finns en viss fara i projektet. Det kan ju, om länkarna blir för många och ankartexterna (den länkade texten) blir alltför likriktade, mycket väl bli så att sajterna ifråga helt försvinner ur Google på de sökfraser som de egentligen ska komma att synas bäst på.

Namngivningen av domänerna kan bli intressant. Den som är först ut 25flygresor.se, ska alltså placera sig på termen flygresor är det tänkt. Jag, och många med mig, har länge lagt märke till att Google är väldigt duktiga på att skilja på siffror och ord. Det kan mycket väl vara så att denna skillnad är så markant att en sammansättning av ett tal och ett ord i en ankartext och i ett domännamn ändå, trots avsaknaden av mellanslag eller skiljetecken, kan betraktas som en fras bestående av en numerär bestämning (25) och ett ord (flygresor). Mot detta talar visserligen det faktum att skandalsajten 1000apor.se bara placerar sig tvåa på sökordet apor – trots 42 812 inlänkar till förstasidan mot förstaplacerade Skansen-akvariets som faktiskt bara har fyra inlänkar till sin undersida. Men ändå. Skansenakvariet är är ändå Skansenakvariet och 1000apor är ju bara bröderna Schulman.

Det kan alltså bli ett roligt experiment, och kanske också en rolig tävling. Allt hänger på hur stort deltagandet blir. För ju fler som är aktiva tävlande, desto mer blir ju sajterna värda. Jag kan tänka mig att bli en stolt ägare av en sajt om flygresor, och i och med den länken är jag alltså med i tävlingen.