Leif Pagrotsky på dubbla stolar i Ipred-debatten

Socialdemokraterna håller på att officiellt byta ståndpunkt angående Ipred. Leif Pagrotsky har som kulturpolitisk talesman gått ut och flaggat för att S inte längre vill riva upp Ipred-lagen. Han verkar allmänt pådrivande i den nya officiella linjen, som går stick i stäv mot tidigare uttalanden i EU-valrörelsen. I själva verket kan man tolka vissa av Leif Pagrotskys uttalanden som om han vill förändra Ipred-lagen i en strängare rikting.

– Jag tror att den kommer att ha en ganska kort livslängd, jag tror tekniken kommer att springa förbi lagen, säger Leif Pagrotsky till Sveriges Radio.

Om man tittar närmare på Leif Pagrotskys övriga uppdrag så ska man kanske inte bli förvånad över att han har den här inställningen. Den överstämmer rätt bra med några av hans andra roller, både som inläsare av talboken Kallocain och som styrelseledamot i Stim.

Styrelseledamot i Stim

Kanske är det inte förvånande att hitta Socialdemokraternas talesman i kulturpolitiska frågor bland ledamöterna i Stim. Men det är osmakligt att som politiker blanda ihop uppdragen. Vem uttalar han sig egentligen som när Sveriges Radio intervjuar honom i frågan. Är han främst socialdemokrat i som råkar ha en ordinarie plats i Stims styrelse, eller blir han en styrelseledamot i Stim som uttalar sig om Ipred?

De enda som hittills har utnyttjat Ipred är talboksförlagen. Och här dyker nästa stora utropstecken i frågan upp. Jag hade helt missat att Leif Pagrotsky har medverkat som uppläsare i Story Sides utgivning av Karin Boyes klassiker Kallocain.

Maken till dålig matchning får man väl leta efter. Jag citerar Story Sides beskrivning av boken:

Karin Boyes roman är en kuslig vision av ett polisstyrt och militariserat samhälle. Men den gestaltar också en tro på människa förmåga att skapa en annan, levande värld.

Jag kan nu inte låta bli att undra om Leif Pagrotsky har fler kopplingar till upphovsrättsindustrin. Kanske har bloggens läsare bättre information? Låt oss bli grävande bloggare och ta reda på om inte Pagrotsky även har ägarintressen som styr hans åsikter i frågan.