Lokaldelen, Clearsense, spambloggarna och Danske Bank

I veckan har Clearsense och deras ägare Lokaldelen råkat i blåsväder pga Clearsense metod att bygga länkar för sökmotoroptimering med hjälp av så kallade spambloggar (eller sploggar). Metoden är gammal, och fungerar inte så bra längre som den brukade en gång i tiden, men upplägget är enkelt och används tydligen fortfarande av SEO-företag som försöker kringå googles regler för sökmotoroptimering.

Blåsvädret gick dock över snabbare än vad det skulle, om Svt hade grävt lite djupare. För i länkarna från spambloggen som Clearsense byggt, så hittar man länkar till Danske Bank, och då blir det plötsligt lite mer intressant för mig att blogga om det hela, än om det, som vanligt, bara hade varit småföretag som faktiskt inte vet bättre som hade anlitat Clearsense för att bygga artificiella länkar.

Upplägget går ut på att mindre nogräknade SEO-företag köper domäner som har förfallit, men där det tidigare har funnits en sajt och fyller dessa med någon typ av textinnehåll (ofta snabbt och hafsigt ihopkomna texter, skrivna av högstadie- eller gymnasieelever) och sedan länkar från de nya sidorna till sina kunder. Kunderna är ofta småföretag som inte har någon som helst kunskap om sökmotoroptimering, eller om hur webben fungerar över huvud taget, och de vet framför allt inte att de faktiskt utsätter sin sajt för risken att helt tappa sina positioner i Googles sökresultat om SEO-företagets artificiella länkbyggande upptäcks.

I just det här fallet, hade Clearsense köpt domänen matildaniang.se, som tillhörde SVT-journalisten Matilda Niang, och där hon tidigare hade haft en blogg. Nu fanns där en sajt som innehöll ett fåtal, texter om ekonomi. Se reportaget om Matildas domän på SVT.se och läs sedan vidare om vad jag tycker om Clearsense metoder.

Så fort SVT började ställa frågor till Clearsense och Lokaldelen om domänen, så stängdes den, eftersom den, enligt Sofia Sjölin, marknadschef på Lokaldelen, bröt mot deras policy att använda domäner som är personnamn. Det verkar dock vara OK att använda precis vilka andra typer av domäner som helst för att lura Google.

Jag tror att den skulle ha stängts ner i vilket fall som helst, för inget SEO-företag som driver spambloggar vill utsätta sig för risken att andra kan se deras arbete med spambloggar. De vill heller inte att kunderna ska se hur de bygger sina länkar, eller att andra företag ska se vilka kunder Clearsense faktiskt arbetar med.

I reportaget talades det om länkar till ett företag som sysslar med SMS-lån. Men när jag tittar närmare på de skärmdumpar som jag snabbt tog från sajten i veckan ser jag att även den stora banken Danske Bank har utnyttjat Matildas namn för att, med Clearsense hjälp, försöka kringgå Googles regler. Dessutom länkade sajten till lite olika småföretag som inte alls har med den finansiella sektorn att göra.

När jag fick nys om domänen hade Clearsense redan stängt ner sajten som låg på matildaniang.se och flyttat över innehållet till domänen bonnevie.nu, en annan domän som Clearsense köpt upp efter att den gamla ägaren låtit den förfalla. Och innan jag hann titta närmare på det hela så stängdes även den sajten ner. Google hade dock sparat kopior av båda domänerna och allt innehåll i sin cache.

Googles cache av de sidor som Clearsense byggt på matildaniang.se

När man tittar närmare på sidorna så avslutas varje text med några utgående länkar. Här nedan med ankartexterna (de länkade orden) banker, tandvård uppsala, pool stockholm och superfloor.

Den cachade versionen av en av de texter som legat på matildaniang.se avslutas med fyra länkar

De företag som har köpt de här länkarna avslöjas enkelt genom att titta på vart de leder. Det gör man antingen genom att klicka på dem, eller genom att titta på html-koden för sidan. Och det är här vi hittar länken till den svenska startsidan för Danske Bank.

Det är ovanligt att så stora företag som banker använder den här typen av rentav skadliga metoder för sökmotoroptimering. De brukar inte vilja förknippas med den här typen av länkbyggande verksamhet, utan brukar vara mycket mer måna om sina varumärken.

Jag undrar verkligen om Danske Bank vet vilken typ av sökmotoroptimering de har köpt av Clearsense? Jag minns hur Telia reagerade när Mediaanalys hade använt sig av andra tveksamma metoder.

Nåväl. Fungerade länkarna då? Tja, en del av dem i alla fall, och ett tag. Inte för Danske Bank, de syns faktiskt inte alls när man söker efter banker. Och inte för Thorwidgkliniken, men Poolhuset verkar ligga på andra plats när man söker efter pool stockholm, och Arilds Allteknik ligger i alla fall tia när man söker efter superfloor. Men helt ärligt så är konkurrensen på dessa sökfraser inte sådär jätteblodig. På en annan sida var det en kund som hade köpt länkar på sökfrasen gravstena österåker och om den sajten som länkarna ledde till, bara lade ner lite arbete på sin sajt istället för på länkarna så skulle den ha förstaplatsen på sökfrasen ändå. Men det gör de nog inte. Sajten verkar vara byggd av Clearsense, och sidan de länkar till innehåller inte ens ordet Österåker, men den länka tillbaka till Clearsense.

Om du vill läsa mer om spambloggar av det här slaget så hittar du en verklig skatt via Spambloggar.se.