Londonmusikaler.se säljer musikalbiljetter i London

Vem kunde tro att det skulle bli så hett med musikaler igen? Hemma hos mig rullar Tim Burtons version av musikalen Sweeney Todd på DVDn var och varannan kväll. Filmversionen av Abba-musikalen Mamma Mia har redan blivit en kassasuccé. Monty Python-musikalen Spamalot steg in i folkmedvetandet i samband med TV3s West End Star och ska någon mellan- eller högstadieklass spela skolteater idag så väljer man påfallande ofta mellan musikalerna High School Musical och We Will Rock You.

Nylanserade Londonmusikaler.se är därför ett högintressant sajtprojekt som jag har varit inblandad i under drygt ett år nu. Sajten är en del i ett nätverk av sajter som på olika språk och med olka geografisk närvaro säljer biljetter till musikaler och teaterföreställningar i London. Sajterna ingår alla i Ticmate, vars idé är att sälja evenemangsbiljetter med lokal närvaro på många olika marknader runt om i världen. De övriga sajterna i nätverket kommer fasas in i den nya plattformen under de närmaste månaderna.

Idén att specialisera sig på en relativt smal nisch och sedan presentera sitt material på en mängd olika språk är något som jag tror stenhårt på, och framgången med Ticmates musikalsajter visar att det numera så stenhårt invanda beteendet att använda sig av sökmotorer för att hitta denna typen av smala nischsajter är någonting som håller i sig. Ticmate har hittills främst marknadsfört sina sajter via Google AdWords – med mycket gott resultat – men däremot har de gamla sajterna haft mycket svårt att placera sig bra i de organiska sökresultaten. Helt naturligt eftersom de tidigare har använt sig av en white lable-lösning som delas med många andra sajter som har identiskt innehåll. Bara i Tyskland finns ett 50-tal sajter som har samma struktur och säljer samma biljetter och musikalkvällar som den tyska sajten www.london-musical-karte.de.

De nya sajterna har egenproducerade texter och en helt egen sajtstruktur som är skapad med såväl besökarnas bästa som närvaro hos sökmotorerna i första rummet. Plattformen är också öppen för interaktion och uppföljning av biljettköparnas upplevelse, där man kan betygssätta och kommentera föreställningar man har köpt biljetter till.

Marcus Moeschlin, som ligger bakom Ticmate, har själv ett mycket passionerat förhållande till musikaler, konserter och evenemang – och en lång historia i biljettsäljarbranschen. Redan som i de sena tonåren arrangerade han resor till 80-talets stora rockkonserter från hemorten Jönköping, och så har han bara fortsatt. Vi som bor i Stockholm minns nog alla biljettkiosken Box Office på Norrmalmstorg. Marcus är också något av en pionjär inom den digitala evenemangs-världen eftersom han så tidigt som kring 1990 (vi snackar pre-internet här!) var med och skapade Global Tickets, ett nätverk där arrangörer och återförsäljare i 22 länder köpte och sålde internationella evenemangsbiljetter. Marcus och nätverket fick 1992 motta det brittiska ”Queen´s Award” en prestigefylld brittisk utmärkelse som tilldelas lyckade exportprojekt.

I och med att Londonmusikaler.se och de andra sajterna i nätveket nu lanserat öppnar man för en möjlighet att sälja alla möjliga evenemangsbiljetter på olika lokala marknader. Läs mer om projektet här och om ägarföretaget Ticmate här, och kom ihåg vart du ska gå nästa gång du är sugen på att köpa biljetter till en helgjuten teater- eller musikalafton i London.