Makabra sökförslag på Google efter terrorn i Oslo

Den norska terroristen sätter spår på webben. Snart sagt alla som har en blogg ser sig tvungna att skriva en analyserande bloggpost dessa dagar, med blandat resultat. Vissa skriver utmärkta bloggposter med stort läsvärde, andra verkar mest ta terrorn i Oslo som intäkt för att driva sina egna agendor. Jag fixar inte att hänga på tåget. Ni kommer inte få se någonting liknande på den här bloggen. Jag är inte kapabel till sådant än på länge.

Däremot kan jag och kommer jag, ta upp aspekter av Oslo-terrorn ur mina specialiteter. Hur det inträffade har lämnat spår på Google.

Ett exempel är att det räcker med att skriva de tre bokstäverna A, N och D i Google för att sökförslaget anders behring breivik ska visas, eller om man är inloggad, att Google Instant visar sökresultaten för en sökning på samma namn.

Jag önskar att jag kunde gå tillbaka tre dagar och sett hur sökresultaten på hans namn såg ut då och kanske särskilt bildsöket:

Det är inte jätteförvånande att min vän Emanuel Karlsten syns i båda dessa sökresultat. Emanuel har varit väldigt duktig i sitt rapporterande ända sedan i fredags. Det är däremot uppenbart att Breivik har lyckats med sitt uppsåt att forma sitt eget eftermäle. Jag bävar en smula över hur han kommer att försöka utnyttja uppståndelsen kring rättegången och alla vi som skriver om detta måste inse att vi, oavsett hur vi gör det, ingår i Beriviks plan för hur information om hans terrorhandlingar skulle spridas, hur hans pressbilder skulle spridas och hur hans brev och manifest skulle spridas efter dådet.