Mänskliga rättigheter behövs i Kina

Tretton akademieledamöter uppmanar idag, på DN Debatt, den kinesiske presidenten Hu Jintao att våga diskutera massakern på Himmelska fridens torg.

Just denna typ av protester, från just denna kategori av samhällsmedborgare, är det som behövs för att få den kinesiska ledningen att över huvud taget lyssna. Som Blogge så riktigt påpekar, är makten över nobelpriset, en reell maktposition som kan användas för hovsamma men ändå rakryggade protester.

När kademieledamöterna i slutet av debattartikeln nämner specifika namn och kopplingar till den Kinesiska PEN-klubben kan det inte tolkas på annat sätt än som ultimatum.

Jag vill gärna göra en Jag med, och härmed lägga mitt ringa namn till de 13 undertecknande ledamöternas.

Samtidigt tycker jag att även Amnestys stillsamma protester, där de följde Hu Jintao runt i Göteborg med en banderoll med texten ”Mänskliga rättigheter behövs i Kina”, har rätt tonläge. Hoppas att banderollen har följt med till Stockholm idag.

Den tredje protesten mot kina verkar det som om solen och vädret hjälper oss med. Jag tror knappast att stockholmarna går man ur huse för att kanta gatorna under helgen. Snarast kommer väl stadsbesöket att mötas av ett massivt ointresse. Åtminstone i Stockholm där Stockholm Marathon pågår samtidigt. I Göteborg kan man väl tänka sig att en och annan göteborgare vill se hur Ostindiefararen återvänder. Kanske kommer även en och annan eskorterande fritidsbåt passa på att förmedla den svenska synen på den kinesiska bristen på yttrandefrihet.