Matt Cutts svarar Ted Valentin

Har du tvivlat på att det går att nå fram genom sociala medier? Då kan du lägga dessa tvivel åt sidan nu. Ted Valentin har i 60 dagar väntat på besked om vad han bör göra för att få tillbaka sina sajter i Google-resultaten, men det är först efter den typ av uppvisningar som vi såg igår i Twitter och på bloggarna som det börjar dyka upp riktiga besked. Och inte vilka besked som helst, utan direkt från någon som faktiskt kan påverka läget.

Nu har Matt Cutts, chefen för Googles webspam-avdelning gett sig in i debatten om Teds sociala kartsajter. Dels i Teds tråd på Googles hjälpforum, dels bland kommentarerna till Andreas Ekströms bloggpost från igår och nu på kvällen i Teds engelska bloggpost om situationen.

Så varför kommer Matt Cutts in i debatten på det här sättet? Faktiskt troligen för att frasen ”Free Ted Valentin” blev något av ett Twitter-meme igår och faktiskt för att vi som deltog har en väldigt stor spridning genom Twitter och genom våra bloggar. Men inte bara därför. Jag tror att det framför allt är det faktum att Ted inte har gett upp och heller inte blivit hatisk mot Google, utan vänligt men envist har fortsatt att begära besked från Google spelar in. I den offentliga debatten har han dessutom hängt ut sin nacke på ett sätt som kan vara farligt i Jante-land.

Ted Valentin har aldrig mörkat vad han håller på med när han har byggt upp sitt sociala kartnätverk. Han har inte (som vissa SEO-människor vill ha honom till) försökt gömma det faktum att hans sajter hänger ihop. Han har ju till och med satt sitt ansikte på alla sajterna och förklarar tydligt att det är han som står bakom dem. Anledningen är att Ted är en alltigenom trevlig kille, som vill bygga ett knippe riktigt bra tjänster. När det sedan visade sig han sedan gjorde det så bra att Google till slut kände sig tvungna att filtrera ut dem ur sökresultaten så fortsatte han sin öppna stil och försökte först få kontakt med Google på de officiella vägarna.

När det inte gav några resultat, så var vi några som hjälpte till för att försöka få några svar från Google och kanske faktiskt få till en ändring. Jag vill inte diskutera vad Ted borde ha gjort eller vad han bör eller inte bör ändra. Det sker redan i Teds eget inlägg och framför allt i Google-forumet. De förslag jag har är att fortsätta bygga bra sajter, och att ta till vara på den unika chansen till en direkt dialog med Matt Cutts.

För Ted har fått alldeles för många ”goda råd”. Man har så här  i efterhand har kritiserat honom för att ha lagt alla sajterna på samma IP-nummer, med samma form och med hård sammanlänkning. Saker som en smart svarthatts-seo skrattar åt och avfärdar som nybörjarmisstag. Låt oss nu anta att Ted hade valt den vägen? Hur många tror att Matt Cutts, i det läget över huvud taget skulle ge sig in i en dialog med honom då? (Jag antar förstås här att han skulle ha hamnat i klameri med Googles filter ändå, och det tror jag faktiskt skulle hänt förr eller senare och är inte förvånad över att det hände i det ögonblick han gav sig in på den konkurrensutsatta hotellmarknaden med hotellkartan.se.)

Det handlar om en inställning till webben. En grå- eller svarthattsoptimerares inställning till att bygga sajter handlar framför allt om hur man ska lura Google till att lista dem högt. Teds inställning har istället varit hur han ska kunna hjälpa Google att förstå vad som är viktigt på sajterna. Det är en enorm skillnad. Ted har fått ett enormt stöd från den svenska bloggosfären. Ett stöd som alls inte har avtagit. Maken till fina inlänkar från respektabla bloggare får man leta efter. De har han inte tiggt till sig, bytt till sig eller köpt. De har han fått av respekt och för att folk verkligen gillar sajterna.

Jag älskar den öppna dialog som just nu pågår mellan Ted och Matt. Den är så många mil bort från den anonyma SEO-värld där folk som uppenbarligen vet vad de pratar om, men gör det utifrån ett helt annat perspektiv, gömmer sig bakom alias som Black Teacher, eller simulerar seriösa sajter för att skapa de länkar som de aldrig skulle fått på naturlig väg.

De kommande veckorna blir väldigt intressanta.