Matte-intensiven.se skickar direktreklam till barn

Jag kom just hem och hittade två brev från Matte-intensiven (eller egentligen Studie-intensiven) på min dörrmatta. Båda breven var adresserade till mina barn, inget av dem har fyllt 18 år ännu. Allis är 17 år och Love är 14 år. Ingen av dem får ingå avtal och i Loves fall bryter reklamen dessutom mot Konsumentverkets riktlinjer för direktreklam till barn.

Enligt samtal med Matte-Intensiven så har de medvetet valt att göra utskicken till ungdomar över 16 år, men trodde att de hade adresserat brev till 14-åringar till målsman. Inte Loves brev i alla fall. Det är lätt att säga att det här är ett misstag, och även om det är det, så rättfärdigar det inte på något sätt att man skickar direktreklam till 14-åringar.

Men dessutom är det ju så dumt. Love är även i vanliga fall rätt kallsinning till matteundervisning, men han klarar sig rätt bra ändå. Nu under sommaren är han det definitivt och ett brev till honom som handlar om privatlektioner i matematik är helt klart ett bortkastat brev. I Allis fall så har hon under ett år läst Matte A och Matte B och slipper nu till sin enorma glädje läsa mer matematik någonsing i livet. Så även det brevet var bortkastade pengar.

Hade breven istället varit adresserade till mig, och innehållit information till mig som förälder med ett brev till Love som bilaga så hade det inte bara varit etiskt acceptabelt, utan troligen även mer effektivt. Det som Matte-Intensiven.se nu har skickat ut är bara misslyckat och kommer troligen inte leda till någonting mer än ett knippe anmälningar till Konsumentverket.

Matte-Intensiven framstår alltså som klåpare vad gäller såväl etik som kommunikation och det ska nog till rätt mycket innan jag anlitar dem eller studie-intensiven för att ta hand om någon form av extraundervisning här hemma. Att den som skickat brevet själv bara helt nyligen fyllt 20 är inte en förmildrande omständighet. Det det egentligen bara mer beklagligt.

Såhär några månader senare upptäcker jag Mattecentrum som alldeles gratis lär ut i matematik till skolelever.