MIG gillar också länkar från sitemaps hos sina kunder

Matt Cutts, Googles sökmotorspamspecialist* skrev i veckan en lång redogörelse för hur Google hanterade hackade sajter i allmänhet och sajten Talk Origins i synnerhet. Sajten togs helt bort av Google tills de hade tagit bort de externa länkar som hackern hade lagt in dolt på sajten. Matts post har diskuterats vitt och brett på webben under veckan. Läs den om du har missat den.

Jag kan inte låta bli att dra paraleller till de falska sitemaps som man fortfarande återfinner på svenska sajter, ditlagda av SEO-firmor som är inhyrda för att hjälpa samma sajter att placera sig bättre i sökmotorerna men som i själva verket riskerar sina kunders hela Google-närvaro.

Google har sagt det om och om igen, och jag upprepar det med en druckens envishet. Du ska inte behöva länka till SEO-företagets sajt och du ska inte behöva acceptera att SEO-företaget lägger in länksidor på din sajt.

Jag kan inte förstå hur MIG groups kunder kan finna sig i att behöva länka tillbaka till dem från sina sitemaps, och varför de finner sig i att länka till andra MIG-kunder. Ett fint exempel återfinns på www.crystalbad.se/sitemap.asp. Men troligtvis så vet de faktiskt inte ens om att de gör det. Jag borde, som god skribent, ringa och fråga dem, och det tänker jag också göra. Men inte förrän på kontorstid imorgon.

Nu känns det ju rätt festligt att även MIG (som för övrigt placerar sig som tvåa på en sökning på ordet sökmotoroptimering) också kan beslås med att lägga in externa länkar och länkar till sig själv på sina kunders sajter. Men jag måste samtidigt påpeka att beteendet bara är omoraliskt om inte kunden själv har godkänt länkarna. Skulle det däremot vara så att kunden gått med på de externa länkarna från interna sitemap-sidorna, så vore det kul att höra hur MIG har sålt in beteendet.

Det finns nämligen hur många exempel som helst sitemaps och noframes-kod som MIG har tillverkat till sina kunder och som länkar tillbaka till deras sajt med ordet sökmotoroptimering. Ett roligt sätt att få fram en lista är genom Yahoo! Site Explorer.

Nu ska jag tillägga att MIG inte alltid utnyttjar korslänkning av kundernas sitemaps. De är även ohyggligt flitiga kataloganvändare och de har många uppenbara signaturlänkar från kundernas sajter. Sådana som kunderna faktiskt ofta erbjuder en själva när de är nöjda. Lustigt nog går många av dessa tillbaka till MIG med ordet CMS. Och jag vet inte jag… Ett CMS som är framesbaserat och som fyller kundernas förstasida med noframes-kod… det är… innovativt. Multiinnovativt rent av.

Jag har med denna text flyttat mig upp ett snäpp i listan över SEO-företag som placerar sig bra på sökordet sökmotoroptimering. Det bör man ju göra när man har ett företag som säljer sökmotoroptimering. Och kanske är det så viktigt att det är fler som tar till skumma metoder? Följetongen fortsätter.

Själv känner jag mig bara alltmer säker på att jag aldrig vill sälja SEO-paket. Bättre då att sälja kunskap i ämnet. För kunskap och förståelse är en långsiktig investering som ingen kan ta ifrån en. En tillfälligt god placering i sökmotorerna som grundar sig i halvfuskiga eller helfuskiga metoder är däremot allt annat än långsiktig.

* Kan jag vara först med att ha använt ordet sökmotorspamspecialist? Jag gillar redan ordet.