Mikrobloggandet sprider sig

Idag fick jag höra att Bloggy.se har fått över tusen nya användare under de få dagar som har gått sedan Jonas Lejon öppnade upp tjänsten så att vem som helst kunde anmäla sig. Och det märks verkligen! Det är en strid ström av nya användare som ansluter sig och snabbt börjar delta i diskussionerna med själ och hjärta. En underbar utveckling!

Vi som har hållit på ett tag har kanske glömt bort de första stapplande stegen i mikrobloggtjänsterna, men om man följer Jonas Lejon på Bloggy (som hjärtligt hälsar nästan alla nya användare välkomna) ser hur dessa nytillkomna tar sina första stapplande steg. Det kan, till en början vara svårt att se skillnaden mellan en mikroblogg och en vanlig blogg. En del (som Annika Lantz) gör heller ingen skillnad mellan dem utan använder mikrobloggen som envägskommunikation. Det fungerar det också, men det är först när man börjar kommunicera som mikrobloggens verkliga charm visar sig. Genom att kommentera på andras inlägg, och svara på kommentarer som du själv får på dina inlägg så blir du synligare, och får fler läsare – och mer att läsa.

Om texten här ovanför kändes helt obegriplig för dig så tycker jag att du ska läsa Mymlans utmärkta guide till mikrobloggande: Mikroblogg för dummies.

Länken till Mymlands Dummies-guide har jag idag skickat till flera vilsna individer, bland annat till min plastsyster Sonja Catani, som är en av de alldeles nybakade mikrobloggarna.

Efter att ha fört en ganska stillsam webbnärvaro så har hon idag kastat sig ut bland de sociala medierna. Nu hittar man henne såväl på Bloggy som på Jaiku. Dessutom kom jag på henne med att mobilblogga under eget namn på sonjacatani.blogspot.com. Hon lyckas riktigt bra tycker jag, även om det har kommit en strid ström av supportfrågor under kvällen.

Support på mikrobloggarna är något mycket speciellt. Jag har under dagen försökt hålla undan folk från att ställa för många frågor till Jonas Lejon, eftesom vi som åker på 24 hour business camp vill att han ska få igång kanaler på Bloggy innan evenemanget. Jonas har nämligen den fantastiska förmågan att genast fixa alla buggrapporter och de flesta önskningar som uppstår – nästan innan man själv har formulerat sin begäran. Nyheter från tisdagen är en felsida (utan ledsen fågel) som visas de gånger som Jonas kodar galet och ytterligare uppstyrsel av prestanda och automatiska hämtningar från andra tjänster.

Samtidigt rycker han gärna in och svarar när helt nyblivna användare behöver hjälp med hur olika saker ska göras på sajten. Och om inte Jonas hinner före så finns det säkert fler erfarna användare som ser din fråga om du bara slänger ur dig den i en mikrobloggpost. (Förutsatt, förstås att någon följer dig, annars får du fråga i en kommentar till någon annans inlägg istället.)

På det hela taget gillar jag tonläget på de svenska mikrobloggarna. Det är bra mycket snällare än det är på de flesta forum. Kanske för att man främst pratar med vänner och kanske för att man är medveten om att alla ser allting som man skriver. Kanske för att man i någon mening smörar för att få fler vänner och kanske för att formatet inbjuder till ett småputtrigt småprat. Jag gillar det! Du är fortfarande välkommen att följa mig i mikrobloggarna. Mest hänger jag på nikke.bloggy.se, nikke.jaiku.com och twitter.com/nikkelin.

Jonas har förresten en pågående undersökning om vilka mikrobloggar man använder. Jag har missat att länka till den tidigare, men bättre sent än aldrig. Idag kom de första resultaten, och det ser rätt kul ut. Målgruppen för undersökningen är i och för sig människor som redan mikrobloggar och frågan har ställts i just mikrobloggarna. Men här är i alla fall resultaten hittills.

Bloggy kommer starkt och Twitter har sprungit om Jaiku. Ska bli roligt att se hur den ser ut nästa vecka också, om nu Jonas håller undersökningen uppe.

Imorgon blir det alltså socialt på riktigt. Klockan 16 samlas vi för 24 hour business camp. Båten går 17.30. Sedan är det mingel och på torsdag börjar allvaret! Om jag bloggar under tiden eller inte vet jag inte riktigt, vi får se isåfall sker det nog dels här och dels på live.24hourbusinesscamp.com. Vad vi ska göra? Det har förstås med sökmotoroptimering att göra.