Min Chromebook är här!

För några veckor sedan blev jag en av tre deltagare som vann en Chromebook i FSdatas Linux-tävling. Sedan har det varit rätt tyst om vad som hände med vinsten ett tag.  Men igår, när jag stressade tillbaka till Carnaby från lunchen, någon minut innan vi skulle sätta oss i ett skype-samtal med en ny kund, satt Jonathan Sulo i soffan, med en spännande liten hög framför sig på soffbordet. När jag vek undan den stiligt (men lite väl bajen-gröna) t-shirten låg där min nya kompis:

Jag måste erkänna att jag, stressad som jag var, slarvade med att dokumentera unboxingen, men fakutm är att det inte var så mycket att dokumentera. Paketet innehöll förutom en stilig, vit Samsung-Chromebook, en laddare, en amerikansk nätkabel, en euro-adapter, en bildskärmsadapter (mini-usb => RGB) och ett litet instruktionshäfte.

Då är själva chromebooken betydligt sexigare faktiskt.

Den fick ladda under Skype-mötet och när den sedan hade startat och laddat ner sin första uppdatering var det dags att starta på riktigt. Först kom en snabb intro av musplattan (väldigt lik Apples) där man scrollar med två fingrar (bara uppåt och neråt), högerklickar genom att trycka med två fingrar och drar objekt på vanligt sätt genom att trycka och dra.

Sedan var det bara att logga in med mitt vaniga Google-ID och där var Chrome, komplett med mina gamla vanliga bokmärken och med samma bokmärkesrad som vanligt.

Maskinen är liten och nätt. Inte lika slick som en MacBook Air, men liten i jämförelse med min MacBook Pro.

Storleksjämförelse mellan Chromebook och MacBook Pro

Efter att ha varit bortskämd med den största MacBook-skärmen ett tag känns skärmutrymmet först lite smått, men med tanke på att man inte har flera program som behövver slåss om utrymmet så tror jag faktiskt inte att det behövs mer.

Storleksjämförelse: Chromebook i MacBook Pro.

Snabbt kunde jag konstatera att chromebooken har ett amerikanskt tangentbord. Jag valde först att använda en amerikansk tangentbordslayout och tänkte att jag fick väl använda den till kommmunikation på engelska, men det var så galet ovant, att jag snabbt bytte till svensk tangentbordslayout. Eftersom jag ändå aldrig tittar på tangentbordet så fungerar det mycket bättre. Det blir lite knökigt eftersom tangenterna för < och > helt enkelt saknas, men jag får väl byta till amerikanskt tangentbord vid kodning tänker jag (eller klippa och klistra…)

En annan snabb anpassning som jag gillade är att man kan byta funktion på de tre specialtangenterna alt, ctrl och sök (söktangenten ersätter CAPSLOCK per default). Det har jag förstås gjort. Gammal Mac-användare som jag är vill jag ha den viktigaste modifieringstangenten så nära mellanslagstangenten som möjligt. Alt har alltså blivit ctrl och ctrl har blivit alt. Alt-gr och ctrl på andra sidan tangentbordet har, till min förvirring, kvar sina utrsprungliga funktioner och jag får ständigt påminna mig om att det är den Alt-tangenten jag måste använda för att kunna skriva ett snabel-a…

Jag har, innan jag fick testa, förstås undrat om det verkligen inte fanns något filsystem alls på datorn. Hur skulle jag kunna blogga om jag inte kunde mellanspara bilder och skärmdumpar? Men ett rudimentärt filsystem finns faktiskt. Dels en ”filhylla” som File Shelf har översatts till på svenska, en temporär mellanlagring där alla nerladdade filer hamnar, dels ett filarkiv, och det går också utmärkt att använda USB-minnen i datorn.

Filhyllan där nerladdade filer hamnar.

Men i övrigt är det Chrome som gäller. Alla som sett datorn har frågat hur skrivbordet ser ut, och det är ju Chromes startskärm som är skrivbordet. Så här ser mitt ut efter någon dag:

Mitt Chrome-skrivbord efter en dag

Det är nästintill omöjligt för många att förstå att det inte finns några som helst lokala program på datorn förutom Chrome (och ett väldigt strippat Linux där bakom). Allting som behövver göras Det blir Picnik för bildredigering (Pixlr verkar tyvärr inte kunna spara ner filerna till filhyllan, Codeanywhere för sftp och kodning, Google Music istället för Spotify och naturligtvis Google Docs som jag sedan länge har använt för all typ av ordbehandling och kalkyl. Nu får det väl dessutom bli Google Docs för presentationer, vilket ska bli spännande att få till så bra som möjligt…

För jag har bestämt mig. Med start idag, den 15 oktober, tänker jag bara använda min Chromebook. Macen får på sin höjd användas till att backa upp min iPhone. Det kommer att bli en spännande resa, där jag har gett mig tusan på att hitta ett plugin för varje behov jag kan tänkas ha. Det jag redan saknar allra mest är Skitch, men i övrigt tror jag att det här kan komma att fungera faktiskt.

Hela historien kommer så smångingom kunna läsas under taggen Chromebook här på Nikke Index.

Under tiden får ni som fortfarande inte riktigt hajar vad en Chromebook är, titta på den här filmen: