Historiska SEO-missar: Dold länk till Telias sitemap

Dagens SEO-miss blev just ännu mycket bättre. Den började med ett konstaterande om att Webanalys har en dold länk till en sida hos Telia på sin förstasida, och det är faktiskt illa nog.

Men historien blir ännu mycket bättre när det visar sig att sidan som Webanalys har misslyckats med att lägga en dold länk till, i sin tur enbart länkar vidare till sidor med affiliate-länkar in till Telias tjänster – länkar som går via TradeDoublers affiliate-program, och som någon med affiliate-ID 1150896 hos TradeDoubler tjänar pengar på!

Tokmiss av Webanalys

Det som jag trodde var dagens bästa fynd, var alltså en totalt misslyckad dold länk på Webanalys webbplats. Överst i koden till startsidan på webanalys.se hittar man följande lilla kodsnutt:

<p style=”position: absolute; left: 0px; top: -40px”>

<h3><a href=”www.telia.se/produkter/sitemap.htm”>Telia Bredband</a></h3>

De måste verkligen vara desperata, och hyfsat stressade på Webanalys, för att dels våga sig på dolda länkar i det rådande klimatet, och sedan misslyckas så kapitalt med dem. (Den uppmärksamme ser att man har glömt att lägga in http:// i länken, så att sidan istället går till en icke-existerande sida på webanalys.se.

Varför skulle Telia ha affiliate-länkar på sin egen sajt?

Men storyn blir alltså oändligt mycket bättre när man granskar sidan hos Telia lite närmare. Den länkar vidare till en mängd undersidor på Telia.se, som i sin tur enbart innehåller länkar som går via Telias affiliate-program hos TradeDoubler!

En underbar soppa! Klockan är dessvärre för mycket för att det ska gå att få tag på någon hos Webanalys eller Telia för en kommentar, men jag hoppas på att komma över en förklaring imorgon.

Hur har man gömt länken?

Länken är dold genom att den har en position satt via CSS, som placerar texten 40 bildpunkter ovanför skärmens topp. Sedan har man försäkrat sig om att lägga länken inom ett h3-block, vilket talar om för sökmotorerna att det rör som om viktig text, tillräckligt viktig för att ligga i en rubrik. Men eftersom man inte ens själva kan se länken så har man väl inte kunnat testa den, och därför, skulle jag tro att den enbart motverkar sitt syfte.

Dolda länkar på Telias sajt!

Däremot har Webanalys lyckats en liten smula bättre med att dölja länkarna på Telias egen sajt. Följande lilla kodsnutt hittar man om kan tittar efter i koden bakom

http://www.telia.se/privat/index.do startsidan för Telias privatabonnemang:

<!--Låt stå! Länken används för bättre träffar på externa sökmotorer. Hanna 20051101-->

<div style="visibility:hidden; display:none;">

<a xhref=” http:// www.telia.se/produkter/sitemap.htm”></a>

</div>

Lägg märke till att man inte heller denna gång har formaterat länken korrekt! Det har smugit sig in ett mellanslag mellan http:// och www i länken.

Detta är alltså gjort av samma företag som i kommentarer till InternetWorlds artiklar om Altus fadäser, har uttryckt sig mycket bestämt om att Altus metoder är oseriösa. Jovisst! Det är de, och de här metoderna är precis lika dåliga de.

Uppdatering i januari 2007: Webanalys finns inte kvar på den svenska SEO-marknaden. De blev så småningom uppköpta av Aegis, fick ny VD och en ny företagskultur och blev sedemera omdöpta till iProspect. Idag verkar de främst konsultativt mot större företag.