Alex Schulman

Jag har inte sagt så mycket om vilka huvudmotståndarna i projektet kring Johan Ripås sökresultat är. Det hör liksom till. Det är som med hunduppfostran eller KBT. Man ignorerar oönskat beteende.

[uppdatering 19/3] Jag döper om det här inlägget. Jag har just pratat med Alex Schulman och förklarat vad som är min inblandning i dokumentären Du är googlad. Han har också fått säga sitt om Johan Ripås och han meddelade samtidigt att han har raderat sitt inlägg. Det har under dagen gått om alla andra träffar i sökresultatet, men eftersom det har tagits bort från Aftonbladet.se kommer det nu om en stund att försvinna även från Google-resultatet. Det borde innebära att @bingmert återigen kommer att inta förstaplatsen och att http://johanripas.se kommer att landa på andraplatsen. [/uppdatering]

Men faktum är att jag inte har en aning om vem den ena är (källskyddet ligger djupt rotat hos Johan) och Alex Schulman är såpass ökänd att vem som helst som följt sökresultaten har kunnat se att det är han som är den andre. Men idag skrev Alex Schulman en bloggpost som jag inte kan låta bli att ta upp här. Av förklarliga skäl tänker jag inte länka till den men det är inte så svårt att hitta den via Aftonbladets bloggplattform. Istället har tagit en skärmdump av texten. (Och eftersom Alex Schulman idag blockade mig på Twitter så kan vi heller inte diskutera det hela på ett normalt sätt.)

Här har vi ett centralt citat ur Schulmans bloggpost:

Jag har inte tänkt på Johan Ripås på många år. Men häromdagen fick jag ett mejl från en journalist som undrade om jag hade någon kommentar till att denne Ripås nu gör ett SVT-program om att ”tvätta sina Google-resultat”.

Jag tror att journalisten i fråga var Torbjörn Sassersson (som också arbetar med reputation management), som idag publicerade en intervju med Alex Schulman där han, i föga journalistisk anda, låter Alex Schulman stå helt oemotsagd utan ett uns av källkritik. Bland annat säger han detta:

– Han har ju fortfarande inte bett om ursäkt. Skulle han göra det skulle jag säkert acceptera den. Det är ju inte så att jag för en sekund går runt och funderar på Johan Ripås. Men jag såg i någon notis att han hade ett tv-projekt där han skulle ”tvätta” bort sina Google-resultat. För någon sekund övervägde jag att skriva ännu ett inlägg om hur han ljög och på vilket sätt han är en ohederlig yrkesman, men jag lät sedan bli.

Han lät inte bli så himla länge direkt. Det är nu möljligt att Alex Schulman inte går runt och tänker på Johan Ripås varje sekund, men att det var flera år sedan han tänkte på honom sist är inte bara en underdrift, utan snarare en ren lögn. Det räcker med att göra en vanlig Google-sökning efter site:twitter.com/alexschulman johan ripås för att se hur det egentligen ligger till (skärmdump här eftersom resultatet säkert kommer att förändras).

Under 2011 kom Alex Schulman att tänka på Johan Ripås åtminstone sju gånger. Åtminstone är det så många gånger som han har twittrat om honom. Vi tar dem i omvänd datumföljd tror jag.

Den senaste tweeten om Johan Ripås från Alex Schulmans konto skrevs den 12 oktober 2011 och handlade faktiskt inte om mycket annat än om Johan Ripås:

Någon månad tidigare hade Alex Schulman upptäckt att Johan Ripås fanns på Twitter:

Jag vet inte vad det var som gjorde att Alex Shulman kom att tänka på Johan den första augusti i fjol, men han kände ett behov av att fråga omvärlden:

Den 21 februari, när Johan Ripås förra dokumentär, Säljsekten, sändes, blev det fyra tweets på temat.

Vet ni vad jag hoppas nu? Jag hoppas att någon lägger upp den där dokumentären Knarkfeber på YouTube.

 

 • Torbjörn Sassersson

  Nikke. Eftersom jag jobbar med rykteshantering måste jag vara försiktig med att sprida felaktiga rykten. Ja du vet. I fallet Schulman-Ripås valde jag att inte ta ställning utan att intervjua bägge parter med i princip samma frågor. Det var det mest hederliga sättet att försöka reda ut konflikten. Vi kan ju ha olika strategier.

  I vilket fall som helst, Schulman fick frågorna först. Han svarade snabbt och idag fick Ripås sina frågor. Inget svar ännu från Ripås. Jag mailade till johan.ripas [snabela] svt.se. Om det finns en bättre adress v.g. meddela mig på sasser [snabela] sasser.netvänligen, Torbjörn Sassersson

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Jag tycker mest att det ser ut som att du lite oppurtunistiskt försöker ta dig in i sökresultatet. Jag tror även att Johan har en del svårigheter med att ge sig ut och kommentera den fem år gamla dokumentären just nu. Public Service-företagen har så otroligt många regler som vi bloggare inte behöver lägga på oss. Det ger oss ett övertag, men ökar deras trovärdighet. Nu ska jag sätta mig och leta upp dokumentären Knarkfesten, som jag faktiskt inte har sett, och som väldigt få, utan Alex Schulman och Johan Ripås mins.

   • http://twitter.com/AlexanderEdbom Alexander Edbom

    Har inte heller sett Knarkfeber men blev sugen att göra det. Googlade lite, bara torrents utan seeds som kommer upp i resultatet.. Sökte på svtplay/urplay, hittade inget. Jag älskar upphovsrättslagar<3 :)

   • Torbjörn Sassersson

    Nikke. Visst försöker jag opportunistiskt se om jag kan ta en position i sökresultatet på Ripås. Det är ju lite offentlig sport i det. Men jag vill även tillföra lite nytta och tre perspektiv; Shulmans, Ripås och ett till. Vi få se hur det går. 

 • http://the.crazyhor.se Stefan Sager

  Det här är ju superspännande! Fortsätt uppdatera :)

 • Knarkfesten

  Jag har sett dokumentären och jag minns att man reagerade starkt på hur Schulman hyllade droger. Så om det stämmer så som Schulman säger är Johan Ripås en riktigt elak & lömsk människa. 

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Det man måste fråga sig är om det går att klippa så att en människa som pratar om någonting annat än droger kan fås att se ut som om det är droger han pratar om. Det är ju vad Alex Schulman påstår. Måste få tag på filmen på något sätt…

   • Guest

    Det verkar som du inte sett dokumentären?! I vilket fall som helst så bör ju någon göra den tillgänglig per omgående så detta sandlådebråk kan få ett slut :)

 • http://gplusworld.blogspot.com Anders Stolt

  Så där ja, du var herr Schulman avföljd, tackar för dumparna Nikke. 😉

 • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

  Här är ytterligare en som råkat ut för för mobbaren Alex Schulman: http://charlotta.chic.se/ett-karleksfullt-oppet-brev-till-alex-schulman-och-andra-haters-dar-ute/ 

 • Pingback: Åtta faser av ett sökresultat

 • http://twitter.com/ErikClasson Erik Classon

  Om det nu är så att Johan Ripås har förvrängt reportaget om Schulman och ”kritiken” faktiskt stämmer. Hur ser du på det?

  Va har du för moraliska aspekter på ditt arbete? Hade du kunnat ”tvätta” Hagamannens google resultat?

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Jag har massor av moraliska aspekter på mitt arbete och har tackat nej till åtskilliga potentiella uppdragsgivare som har varit dömda för olika brott. I de fallen är mitt råd alltid detsamma. Byt namn!
   I det här fallet har jag sett dokumentären, och det Alex Schulman säger är verkligen inte farligt. Det finns heller inga tecken på några fulklipp. Det Alex Schulman hade invändningar mot var nog snarare att han inte var informerad om hela programmets syfte.

   • Malin

    Hur kan man få tag på dokumentären?

    • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

     Den är inte helt lätt att få tag på nu. Jag hoppas att någon lägger upp den på YouTube, men för tillfället är vi tyvärr hänvisade till att söka torrents för Knarkfeber.

 • Unni Drougge

  Och här ytterligare en som råkat ut för mobbaren AS. http://www.unnidrougge.com/2011/11/13/alex-schulman-viftar-med-sin-solfjader-och-latsas-vara-fin-dam/

  • http://www.lindqvist.com/ Nikke Lindqvist

   Ja herregud… Utfallens mästare. Kanske måste jag byta tillbaka till den ursprungliga rubriken som fortfarande syns i URLen.

 • Pingback: Ett helt nytt sökresultat

 • Pingback: JMW Kommunikation » Klart du är googlad!

 • Pingback: Transparens och integritet är inga motsatser