Mobila bildsökningar

Bildsökningar har länge varit en av de vanligaste sökreferenserna till många av mina sajter. Men idag såg jag för första gången en mobil bildsökning i loggarna. Googles mobila bildsök finns på www.google.com/m/x?site=images och är utmärkt anpassad för mobil användning. Resultaten visas tre bilder åt gången, och resultatsidan anpassas av Google så att den fungerar även för mobiltelefoner.

Vad hade man sökt på då? Jo det var den gamla artikeln om HP:s mindre lyckade busskampanj i Stockholm för några år sedan som får väldigt många sökreferenser på sökfrasen [cum shot]. Jodå, sökningen är helt kontorsvänlig och visar egentligen ingenting upprörande. Men jag är inte säker på att de som söker på just den frasen känner att de har kommit rätt…

Det är faktiskt väldigt lätt att få sina bilder att synas i Googles bildsök, det räcker med att tagga upp dem ordentligt med alt-attributet och helst också namnge dem på lämpligt sätt. Vill man riktigt spika fast relevansen så använder man också title-attributet på bilderna och skriver jus den tänkta sökfrasen i ansutning till bilden i brödtexten. Det brukar räcka rätt långt. Google är dock ännu inte något vidare på att verkligen förstå vad en bild föreställer, även om de arbetar på det. Ett sätt att erbjuda Google en möjlighet att experimentera med ens bilder, är att anmäla sig till Googles utökade bildindexering via Google Webmaster Tools. Om man har en sajt vars innehåll till största delen består av bilder, som min mobila blogg GPS-bloggen t.ex. så tror jag att det är ett smart drag.

Och att synas i bildresultaten håller på att bli allt viktigare. Ju mer Google utökar sin universella sökning, desto större chans är det att ens bilder syns även i vanliga sökresultat. Testa till exempel att söka på Göran Persson. Fredrik Reinfeldt, som ju ofta beskylls för att vara osynlig i media, är precis lika osynlig hos Google. Men det är ett öde som han ännu så länge delar med Mona Sahlin. Fredrik Reinfeldt har två landsfaderlika bilder och en mysmumbrikbild i gungan om man söker via Google.com och de hänger kvar om man sedan flyttar sin sökning till Google.se. I Mona Sahlins fall är det fortfarande bildlöst. Däremot märks PR-kampanjen från tidigare i år då bloggare uppmanades att länka till Youtube-klippet om den gamla Sahlin-affären.

Men bildsöket kommer. Och att det nu börjar synas även från mobilderna tycker jag är en glädjande utveckling.