Moderaterna jagar SD-väljare?

Varje morgon börjar för min del med en massa Google-sökningar, för att kolla hur Google mår och hur de sajter jag är engagerad i klarar sig i sökresultaten. En av dessa sökningar är på sökordet sverigedemokraterna. Oftast har det inte  inte hänt så mycket men det innebär att jag lyckas hålla koll även på mindre förändringar och trender hos Google. I morse hann jag inte göra morgongooglingen efter sverigedemokraterna innan jag blev uppmärksammad på en festlig förändring:

Moderaterna köper annonser på ordet Sverigedemokraterna!

Jag tycker att det är lite häpnadsväckande att Moderanterna anser att de har väljare att vinna från Sverigedemokraterna på det här sättet.

Nu kan jag ju förstås inte vara helt säker på att det är en kampanj som körs från Nya Moderataterna (det kan ju faktist vara en sympatisör med ett AdWords-konto som agerar på egen hand), även om jag faktiskt tror det efter att ha provgooglat även de andra partiernas namn. Annonsen syns även när man söker på Socialdemokraterna och på Piratpartiet, men inte när söker på Vänsterpartiet (där väljarsympatierna väl ligger väl långt från Moderaterna) eller Miljöpartiet (där jag däremot, märkligt nog, en kort stund såg AdWords-annonser för Socialdemokraterna). Annonsen syns inte heller när man googlar de övriga allianspartierna.

Är det gårdagens nyhet om att Google slopar varumärkesskyddet i AdWords som börjar slå igenom på valkanslierna måntro?

Nu när sommardvalan mot sitt slut och valrörelsen börjar på riktigt, och om ni trodde att ni hade sett en del tjuv och rackarspel i Google-resultaten hittills så trodde ni fel. Det här är bara början!

(Den uppmärksamme ser förresten att den officiella SD-sajten, i det här sökresultatet, har gått om Wikipedia, vilket även det kan vara värt att notera.)