Nordic Ace – nästa Yellow Register?

När man läser om Nordic Ace (som tidigare hette Ace Online) är det lätt att komma att tänka på Yellow Register. Och jag tänker faktiskt ge Nordic Ace samma chans som jag en gång i tiden gav Yellow. Jag tänker uppmana deras nöjda kunder (för sådana måste det väl finnas) att skriva av sig om dem. Gärna här, men ännu hellre på Reco.se: http://www.reco.se/nordic-ace

Det är väldigt olika bilder som framträder av Nordic Ace när jag å ena sidan läser artikeln i Metro, pressmeddelandet från Juristjouren samt Erik Fors Andrées bloggpost och jämför dessa med Nordic Ace egen webblats och den webbplats de själva satt upp för att försvara sig mot skriverierna och förmedla sin egen bild.

Jag har sökt Nordic Ace för att få höra deras bild, inte av de enskilda missnöjda kundernas berättelser, utan av deras affärsidé. Jag är nämligen väldigt intresserad av vad det är de själva upplever att de säljer, vad de lovar att leverera och om de har en affärsplan som gör att de skulle kunna få ihop affären utan att behöva ta till fula knep som att bygga sin affär på att kunderna inte riktigt ska förstå vad de köper, och inte heller förstå vad som händer om de inte säger upp avtalet i tid och varför man tycker att en modell med en tvåårig bindninstid är en god idé… De hade inte tid att prata med mig riktigt ännu, men jag  ska försöka igen efter midsommar.

Jag har själv varit i webbsnickrarbranschen bra länge nu. Det finns väldigt olika sajter och olika företag har väldigt olika behov när det kommer till vilken typ av sajt de ska ha (eller tror sig behöva).

Nordic Ace vänder sig till en målgrupp som kan väldigt lite om webbproduktion. Ofta är det dessutom så, att de inte är helt hemma på svenska heller. När Nordic Ace kontaktar dem, är deras företag helt färska. De har ofta inte lärt sig att det är skillnad på att köpa saker som privatperson och som företag. Och detta är Nordic Ace inte de första att utnyttja. Men de nyföretagare som kontaktas av Nordic Ace, har sällan tänkt färdigt kring sina affärsidéer och sitt eget företagande.

Trots att jag har propagerat för webben och webbanvändande sedan 1997, och varit med om att ta mängder av företag till webben, är jag alls inte säker på att merparten av Nordic Ace kunder verkligen behöver en webbplats. Det är heller ingenting som skadar deras verksamhet, men de skulle i de flesta fall klara sig utmärkt utan. Eller faktiskt klara sig alldeles utmärkt med en WordPress-sajt som inte kostar mer än domännamnet och 17 dollar om året. Det blir under 250 kronor om året.

Troligen är det därför affärsidén bakom Nordic Ace inte bär sig utan att de behöver ta till den typ av inlåsningar och bedrägliga införsäljningsmetoder som deras mer missnöjda kunder rapporterar och som Juristjourens VD, Erik Fors-Andrée rapporterar om i sitt blogginlägg.

Svaret, som Nordic Ace har postat på Eriks VD-blogg.se visar att de dels inte begriper att Juristjouren tar sig an de här kunderna helt utan kostnad, dels att de inte litar på spridningen i sin egen sajt AceFakta.com, dels att de är väldigt ovana vid transparens på webben. Att på det sättet ta en hel post från sin egen blogg och klistra in den som kommentar på ett annat företags VD-blogg är, snällt sagt amatörmässigt.

Det är ett mycket underligt beteende som fick mig att gå från att vara hyfsat positivt inställd till Nordic Ace, till att anse att de är just den typen av mörkermän som de framställs som av Juristjouren och deras klienter. Jag har ingenting till övers för företagare som bygger sina affärsidéer på att lura andra företagare. Jag kan inte förstå företag som bygger är så måna om att dra in pengar till och med på sina missnöjda kunder att de bygger tvååriga inlåsningsavtal.

Som jag ser det, ska den typen av en- eller fåsidessajt som de här företagen behöver inte kosta mer än allra högst 8000 kr plus hosting för max 2000 kr/år. Kan man inte tjäna pengar på att göra dem på det sättet så kan man lika gärna låta bli. Och konfigurera mailservrar? Det har jag inte behövt göra någonsin. Jag har min mail, helt gratis, via Google.

Jag tror fortfarande att det går att ta sig an denna typ av företag utan att lura dem, utan att ägna sig åt inlåsning och utan att behöva stämma dem. Vad sägs om att vi ägnar kommentarerna här nedan till att komma på hur det skulle gå till? De kunder som vill skriva av sig om Nordic Ace går till Reco.se och gör det där och de som vill debattera det juridiska gör det på VD-bloggen?

Några andra som skrivit om Nordic Ace:

Uppdateringar

2011-06-27 – blev uppringd av Andreas Eriksson på Nordic Ace som sa att han gärna skulle svara på alla mina frågor förutsatt att han fick dem på mail så att han inte skulle bli felciterad. Jag satt i biler på väg att lämna tre ungdomar på Peace & Love så förutsättningarna för ett samtal var ändå inte de bästa, men jag föreslog att vi istället skulle göra ett direktsänt samtal över Skype (som man ju också kan spela in). Jag är liksom ingen journalist. Jag är en webbskapare jag också som liksom Andreas har funderat en del över de här frågorna. Jag är inte ute efter att hänga ut eller bedriva häxjakt, bara efter att förstå. Vi kom överens om att höras igen imorgon, och så får jag väl försöka formulera mina frågor i mailform istället då.

Medan jag förbereder mailet, Skype-samtalet, eller vad det är så ser jag Insider från 2008. Det verkar inte ha hänt särskilt mycket sedan dess: http://www.tv3play.se/play/12281/insider_sasong12_avsnitt4