Nordiska Huset – telefonsäljare eller inkassobolag?

P1 Kaliber kommer idag att handla om företaget Nordiska Huset (även Alexaweb, Proweb eller Leyland) som är ett av de företag som ringer upp nyblivna företagare och erbjuder dem en gratis hemsida, för att sedan, strax efter skicka dem en fet faktura med en bindningstid på två år. De låter alltså som en uppföljare till Yellow Register och Nordic Ace, men verkar faktiskt vara ett par snäpp värre. Läs reportaget på Sveriges Radios webbplats eller hör det här:

Skillnaden är, att där Yellow Register och Nordic Ace faktiskt har byggt webbplatser, om än med konstiga bindningstider och märkliga priser, så verkar det som om Nordiska Huset inte över huvud taget bygger några sajter åt de intet ont anande nyföretagare som har lurats att bli deras ”kunder”. Affärsidén verkar i hög grad gå ut på att inte utveckla någon sajt, men tjäna en hacka på att söka förlikning med de lurade företagen.

På webbplatsen nordiskahuset.se hymlar man inte med vad det handlar om. Sajten nämner inte med ett ord någon tillverkning av webbplatser. Där presenteras Nordiska Huset enbart som jurister och inkassoföretag och den enda kontaktmöjligheten går via e-postadressen juridik@nordiskahuset.se:

Det finns ingenting i bolagsbeskrivningen av Nordiska Huset som visar att juridisk och inkasso är någonting som företaget sysslar med, utan verksamhetsbeskrivningen handlar istället om helt andra saker:

Bolaget ska bedriva produktion av reklam, PR, media, marknadsföring för andra företag. Samt arbeta med service och lagning av orientaliska mattor:

Finns det någotning som så till den milda grad ger en sinnebilden av en skojare som en matthandlare? Det skulle möjligen vara en begagnad bilhandare då, eller en telefonförsäljare som erbjuder gratis hemsidor.

Jag kan inte kontrollera det såhär på söndagen, men jag tror att chansen till att Nordiska Huset har tillstånd att bedriva inkassoverksamhet är rätt liten…

Har du själv erfarenhet av Nordiska Huset? Tyck till om dem på Reco.se och delta gärna på http://antinordiskahuset.blogspot.com/