NYT.com lägger ner Times Select

I natt lägger ansedda New York Times ner sin betaltjänst Times Select och öppnar istället upp hela tidningens nätupplaga och hela artikelarkiv gratis för alla besökare.

Anledningen är dels att tillströmningen av annonsörer har varit större än tillströmningen av besökare, som ibland har kunnat läsa en artikel bara med hjälp av gratis inloggning, men efter en tid har måst betala för att läsa om samma sida. Nu tar man bort krånglet.

En annan anledning är att NYT har satsat hårt på att göra sitt arkivmaterial så öppet som möjligt. Det har man kunnat göra genom satsningen på Times Select, där bara betalande prenumeranter och sökmotorernas spindlar har släppts in. Nu när webbannonsmarknaden blomstrar lönar det sig bättre att ta bort de administrativa kostnaderna och släppa ut allt material för såväl läsare som annonsörer. Det är återigen den långa svansen av tidigare publicerat material som gör det ekonomiskt bärande att släppa ut även de färskaste delarna av tidningen till alla.

NYT har satsat hårt på att göra hela arkivet så sökbart som möjligt, och tidningen spå spindelvänlig som det bara går under de senaste åren. Ett projekt som många andra tidningssajter har sneglat avundsjukt på. Att man nu lägger ner betaltjänsten måste ses som ett gott resultat av det sökmotoroptimeringsarbetet.

Jag tycker att det är ett glädjande besked.  Alla håller inte med.

DN.se: NYT på nätet blir helt gratis