Om källkritik

Allt man läser i tidningen är inte sant! Särskilt inte på ledarsidorna och i krönikor, dessa representerar tidningens eller de enskilda skribenternas åsikter.

Det mesta man läser på privata bloggar är åsikter.

Nikkes Index är en privat blogg där jag framför mina högst privata åsikter om olika ämnen. När jag skriver att Google PageRank inte har någon betydelse för placeringen i Googles sökresultat så betyder det inte att det med 100 % säkerhet är så. Det betyder egentligen bara att jag efter mina erfarenheter har kommit fram till att det är så.

När jag skriver att George W Bush är en krigshetsande galning betyder det inte på något sätt att han verkligen är det, rent objektivt sett, eller att han för alltid och i historiens ljus kommer att minnas som en sådan. Det betyder bara att jag tycker att han är en krigshetsande galning.

När du läser sidor på webben som helhet är det viktigt att minnas att det alltid finns en avsändare bakom texten, och på privata bloggar som den här är den avsändaren den person som står bakom bloggen. Det är upp till dig att göra egna bedömningar av hur relevant informationen på bloggen är, och avgöra om du ska anamma åsikterna på den som dina egna, eller bilda dig en egen uppfattning.

Till att börja med bör du försöka ta reda på något om avsändaren. I det här fallet är avsändaren Nikke Lindqvist och du kan läsa mer om mig och min bakgrund här.

Anonyma bloggar, och bloggar där skribenterna inte presenteras närmare, behöver inte vara sämre. Beta Alfa är ett exempel på en utmärkt blogg där avsändarna har valt att dölja sig bakom anonymitet. Det är deras val, men om du inte hittar en beskrivning av avsändaren (eller skribenterna) på en blogg eller sajt, och därmed inte kan avgöra vad deras bakgrund är, kan det ofta vara bra att höja graden av källkritik.

Tänk själv! Läs mycket. Bilda dig en uppfattning. Diskutera. Kommentera. Blogga själv!