Online-version av Photoshop på gång

Den som idag köper en dator behöver inte komplettera med särskilt många program. Det mesta finns tillgängligt i lika bra eller ibland till och med bättre versioner på Webben. Google Docs och Spreadsheets istället för Word och Excel. WordPress eller andra bra webb-cms för att göra sajt. Kalenderprogram finns det gott om liksom fotoalbum, spellistor, videospelare…

Det som har saknats är bildredigeringsprogram. Men det tänker Adobe nu råda bot på, och planerar, enligt cNet en online-version av Photoshop. I en intervju med Adobes CEO Bruce Chizen berättar han om planerna på att utveckla online-versioner av program som Photoshop och Premiere.

Detta är något som jag som sajtutvecklare har sett fram emot. Det är få vanliga företag som har behov av alla funktioner i Photoshop eller Fireworks, men de bildredigeringsprogram som finns ute hos företagen räcker inte till ens för så enkla uppgifter som att beskära och skala ner bilder till hanterlig webbstorlek.  Och det är inte roligt lämna vidare sajter till företag som sedan försöker lägga upp jättebilder på över 1 MB.

Adobe kommer säkerligen att hyra ut sina bildbehandlingsprogram för hyfsat dyra pengar, men när de väl har börjat, så öppnar de marknaden för billigare produkter. Det ser jag fram emot.