Pedofiler, moralens väktare och yttrandefriheten

Jag hade i fredags en alldeles bestämd känsla av att vi inte skulle ha hört det sista om debattsajten Pedofil.se. Så var det inte heller. När Surftown, efter påtryckningar från Afonbladet-bloggare ledda av Motherwitch stängde ner sajten så kom über-yttrandefrihetsivrarna på PRQ snabbt till undsättning. Motherwitch blogg på Aftonbladet har sedemera försvunnit. Pedofil.se finns kvar, och DN berättar om sajten i ett par kulturartiklar.

Så länge sajten inte uppmanar till exempelvis uppvigling eller förtal är det tillåtet. Och det gör inte pedofil.se, även om där finns rena faktafel och hänvisningar till undersökningar från 1930-talet.

www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=657768

Det mest förvånande i uppståndelsen kring Pedofil.se är egentligen att så gott som alla parter uppträder anonymt. Motherwitch har nu gått så långt som att stänga ner sin blogg på Aftonbladets bloggportal, Pedofil.se är den mest anonymt registrerade svenska domän jag någonsin har sett. Den enda info som går att få från Nic.se om registratorn är namnet Helena. Jag visste inte ens att det var möjligt att vara så hemlig på Nic.se.

Jag vet inte när Motherwitch valde att lägga ner sin blogg på Aftonbladet men kan konstatera att de skedde någon gång mellan 1 jui och den 3 juni. Det verkar vara en smula symtomatiskt för Aftonbladet-bloggar. Först sticker man ut huvudet men bakom anonymitetens skyddande hägn, med hätska anklagelser och krav om nedläggning. Men så fort man möter en liten smula motstånd så backar man så långt bort att man till och med stänger ner sin anonyma blogg. Jag förstår det inte.

Jag håller inte med Pedofil.se om deras budskap, men är nästan lika beredd som PRQ om att försvara deras rätt till att skriva det de skriver[1]. Pedofili i sig är kriminaliserat i så gott som alla kulturer, men här i Sverige har vi tack och lov ännu inte kriminaliserat det fria ordet. Man får fortfarande berätta om pedofili, debattera pedofili och skriva och framföra pjäser där ämnet avhandlas. Å andra sidan kan jag känna att om Pedofil.se har rätt till sin sida av debatten så har pedofiluthängningssajterna lika stor rätt till att driva sin sida av debatten. Det har Motherwitch också. Jag tycker att det är synd att hon höjde tonläget såpass som hon gjorde och sedan inte tålde motståndet utan stängde ner. Jag undrar ibland om inte Aftonbladet gör det lite för lätt att stänga ner bloggarna ibland. Hoppas att de någonstans har kvar en referenskopia.

Uppdatering senare samma förmiddag:

Ser nu i en kommentar på Bloggvärldsbloggen att Motherwitch säger sig ha öppnat en ny blogg under namnet Motherbitch på Wordpres.com. Efter alla turer med stängda bloggar, falska intervjuer och annat känner jag mig lite mer än en smula tveksam till att upphovsmannen till MotherBitch är densamma som MotherWitch som bloggade på Aftonbladet. Men kanske ändå…

Läs också:

1: Jag skulle nog inte erbjuda hosting, men jag skulle heller inte göra som Surftown gjorde.