Pengar – ett jobbigt ämne

Jag är på plats på Disruptive Media-konferensen Social + Cash som livebloggare, men upptäcker att jag tycker att ämnet är så intressant att jag inte hinner blogga.

Du kan följa live-strömmen från konferensen på http://www.livestream.com/disruptivemedia eller kanske till och med här:

Watch live streaming video from disruptivemedia at livestream.com

Chris Heuer

Just nu lyssnar jag på Chris Heuer som pratar pengar. Det är ju temat för dagen och den ständiga frågan som vi som missionerar för sociala medier i företagsmiljöer möter. Vad är vår ROI?

Vinsten utgörs väldigt ofta inte alls av värden som kan mätas i kassaflödet. Åtminstone inte idag eller kanske ens imorgon, men hur mycket betyder det att en revisionsfirma eller ett teknikföretag faktiskt har en social relation med de främsta studenterna inom sitt område redan medan de går på på Handels eller KTH?

The social media douchbag problem 🙂

Vilka är det, bland alla de sociala media-experterna som verkligen vet vad de håller på med? Hur vet kunden att den framtida SM-konsulten verkligen vet vad hon eller han pratar om?

För faktum är att det kan se märkligt ut när jag, eller en skägglurk som Chris vandrar in på den stora revisionsbyrån, banken, teknikföretaget eller vad det nu kan vara, för att lära ut hur de ska börja umgås med sina kunder, framtida anställda, kritiker, konkurrenter, medier och kanske till och med familjemedlemmar i olika mer eller mindre öppna kanaler?

Jo enligt Chris, så är transparensen den enda vägen. Och jag håller med. Vi är inte bra på alla grejer. Själv suger jag på projektledning till exempel. Men jag är en jävel som analytiker, inspiratör, idéspruta och har en enorm massa kunskap inom mina områden. Vill man utnyttja mig på rätt sätt så måste man också avsätta budget för någon som projektleder mig i projekten.

Den som anlitar ”fel” experter, kommer få sin bild av området (just i detta fall sociala medier) befäst som det som just den experten var bra på, och samtidigt befästa bilden av området som dåligt utifrån de saker som den anlitade experten var dålig på.

Alla måste få betalt. Inte alltid och inte för allting vi gör, men det är viktigt att förstå att allting inte kan vara gratis. Självklart? Nej kanske inte faktiskt.

Jag får otroligt ofta frågor om jag kan komma och lära ut sökmotoroptimering, eller åtminstone tankarna bakom från företag som förstår att det det är helt vitalt för dem att förstå det här, men inte är beredda att betala för den kunskapen som jag kan överföra. Alltför ofta förväntas jag prata mot eventuella inkomster i eventuella framtida projekt.

”Social business mastery is leadership, not management. ”

Kunde inte sagt det bättre själv faktiskt.