Per Hedelin har inte gjort en film om mig

Per Hedelin - VD Ledarna

Per Hedelin är ledare för Ledarna. Eller VD, vilket väl får anses vara den yttersta formen av ledare för en organisation som organiserar ledare.

Det gör honom ytterst ansvarig för den kampanj som just nu sitter uppe i Stockholms T-bana och där jag, till stor förvåning hittar inte bara mitt namn, utan namnen på de flesta av mina kontakter som via LinkedIn.

Uppdatering: På onsdagen vid lunch, stängde Ledarna ner hela kampanjen, inklusive webbtjänsten. Läs mer om det här och  på Resumé.se och i Dagens Media.

Hela kampanjen verkar ha lånat sitt motto från Percy ”marketing without asking any questions first” Nilegård och ger mig väldigt märkliga signaler om vad Ledarna egentligen är för en organisation. Vi har inga som helst relationer till varandra. Den enda är väl möjligen att de har kontor vid Fridhemsplan och att jag bor tre korta stenkast därifrån.

Så hur ser kampanjen ut då? Vad har Ledarna gjort?

Jo. De har hängt upp en affischkampanj i tunnelbanan där de listar mitt och många av mina vänner och bekantas namn, med hälsningen om att de har gjort en film om mig på sin webbplats. Det har de inte, det är rena ljuget, men så här ser affischerna ut:

Ledarnas affischkampanj där de använder mitt och andras namn i sin marknadsföring

Någonstans på den här tavlan hittar man mitt namn, liksom Christian Rudolf, Brit Stakston, Anders Färdigh, Johan Lange och väldigt många andra som inte har blivit tillfrågade om de vill vara med i en kampanj för en organisation vars åsikter jag är fjärran för att sympatisera med:

Här hittar man mig och många av mina LinkedIn-kontakter

Nu är det så att jag faktiskt tror att det finns regler mot att använda andras goda namn och rykte i sin marknadsföring. Regler som gör att jag tror att man utan vidare spisning kan anmäla den här kampanjen till Reklamombudsmannen. Och frågan är om jag inte även, helt frankt skulle kunna begära ersättning av Ledarna för att de använder mitt namn i sin marknadsföring utan att fråga om lov.

Jag har, i min bekantskapskrets, flera med reklamjuridiska kunskaper. Vad säger ni? Vad tycker ni att det borde kosta Ledarna att göra så här?

Från Ledarnas sida har det kommit ursäkter, undanflykter och halvmalda förklaringar om att namnen på tavlorna var deras vänner och att alla var tillfrågade om de ville vara med. Ingen av dem jag har frågat har blivit tillfrågade. Ingen över huvud taget.

Det vore också roligt om någon som faktiskt har blivit tillfrågad om de vill stå med på affischerna ville höra av sig. Niki Westerbergs tweets låter ju påskina att det faktiskt finns folk som har blivit tillfrågade.

Detta kan man förstås inte bara hänga på Per Hedelin, även om han är ytterst ansvarig. Det måste man förstås även hänga på Niki Westerberg som är kommunikationsdirektör på Ledarna, och kanske även på den pressansvarige, Freja Annamatz, som väldigt yrvaket undrade vad det var jag talade om när jag pratade om kampanjen på Twitter.

Freja Annamatz hänger inte med

[Tillägg]: Tre saker till behöver sägas.

Först. Inte ens Helena Isaksson, Ledarnas marknadschef, verkar tycka att kampanjen är något vidare, hon länkar till den som världensbästavc från en bloggpost på Ledarna.se:

Det andra är att många har påpekat att mitt namn ju finns med via kampanjen på Ledarna.se också. Om det vill jag säga att det gör alla namn man söker efter, inklusive Adolf Hitler och Augusto Pinochet:

Adolf Hitler finns med i kampanjen.

För det tredje: I kommentarerna till såväl den här, som till Christian Rudolfs bloggpost säger nu Niki Westerberg att ett par personer i produktionsteamet har missat att fråga de personer som används på stortavlorna. Därför efterlyser jag nu personer som faktiskt har blivit tillfrågade. Hittills har ingen av dem jag har hittat fått frågan. Hör gärna av dig om du har blivit tillfrågad och har tackat ja. [/tillägg]

Ytterst blir det säkert Ledarnas PR-byrå Britny som kommer att få skulden för denna genuint klantigt genomförda kampanj. De har gjort kampanjen tillsammans med reklambyrån Gyro. Alla har de dragit sitt strå till stacken till detta sanslösa varumärkesmagplask, men ytterst är det, förstås, ändå, ledaren för Ledarna som är ansvarig, det vill säga Per Hedelin.

Det är honom jag förväntar mig ursäkten ifrån.

Uppdatering 2: Jag blev på torsdagsmorgonen 22 september uppringd av Per Hedelin, som framförde sin ursäkt, och det är mottagen och accepterad.

Läs även Christian Rudolfs bloggpost i ämnet: http://disruptive.nu/2011/09/18/per-hedelinvd-ledarna-en-lektion-i-social-media/

Vill också framföra tipstack till lite olika personer, som @webpal och @per_p.