Poliser som spanar förutsättningslöst?

Jag hör på ekot att polisen för första gången ska ges möjlighet att spana förutsättningslöst på Internet, även när brottet bara ger böter, och jag baxnar lite mer än en smula. Ekot rapporterar helt i enlighet med polisens pressmeddelande känns det som, men har ändå tillfört en liten smula mer fakta än vad DN har i sin artikel.

Hur många andra brott än fildelning tror ni det här lagförslaget är till för att ringa in? Mina vänner som brukar förorda mer övervakning på Internet, brukar prata om hur det ska användas för att bekämpa trafficking, pedofilringar, grov ekonomisk brottslighet och terrorism – alla exempel på brott där polisen redan med existerande lagstiftning har möjlighet att kräva ut IP-adresser. Lagförslaget känns direkt beställt av antipiratbyrån, och lagstiftarna sväljer det, utan vidare reflektion om vad det skulle innebära att ge polisen nya marker att patrullera.

I och för sig kan man ju tänka sig att det vore det säkraste sättet att undvika inblandning av polisen. När mötte du senast en patrullerande polis på gatan? En sådan där som var ute och spanade förutsättningslöst? Jag möter dem bara på Thai-restaurangen på Kungsholmsgatan eller Pizzerian på Celsiusgatan, och då bor jag ändå inte mer än ett och ett halvt kvarter från det enorma polishuset.

Det känns inte som en slump att den här typen av nyheter alltid dyker upp i samband med semestrar eller storhelger, när de mer analyserande journalisterna är på semester och rapporteringen lämnats till semestervikarier. Chansen ses väl som större att lagförslagen ska släppas igenom i nyhetsfloden utan kritiska kommentarer.

Tur att bloggarna finns. Där får förslaget kritik från alla de politiska bloggare jag följer, oavsett partifärg eller andra ideologiska preferenser. Jinge skriver ur ett integritetsperspektiv från vänster. Opassande skriver om riskerna när polisen sätter reglerna, Mary X Jenssen suckar uppgivet om att Bodströmsamhället nu genomförs på riktigt, Blogge Bloggelito skriver om moderat S/M i fildelningspolitiken och tipsar om de olika metoder som finns att dölja eller förvränga sin IP-adress. Beta Alfa kommenterar helt kort genom att tipsa om webbproxyn PimpMyIP och Stationsvakt skriver roligt om hur han redan är totalt transparent, men ändå inte vill ha farbror blå flåsande i nacken när han surfar.

Och även jag, som ytterst sällan tycker att det är mödan värt att leta upp och sedan ladda ner filmer eller musik jämfört med hur snabbt och enkelt det är att köpa dem (förutsatt att de finns tillgängliga på marknaden) ser mig om efter olika metoder för att fejka min IP-adress genom det som kallas IP Spoofing. Alla källor som jag läser kring ämnet säger att det är tämligen enkelt att fejka IP-adressen och att det ofta används av grova brottslingar om vill dölja sin IP-adress. Jag läser långa och komplicerade beskrivningar av hur IP-stacken, IP- och TCP-huvuden fungerar, men hittar ingenstans en verkligt användbar metod för att fejka min IP-adress utan att surfa via en proxy. Om det ska vara någon mening med att dölja sin IP-adress så vill man ju göra det även när man inte surfar via en webbläsare? Då ska den ju fejkas även i fildelningsprogram och mail-program också?

Hur gör man? Någon som vet? Kan inte någon tekniskt bevandrad person skriva en guide?