Port El Kantaoui

Port El Kantaoui är en liten stadsliknande turistort utanför själva Sousse. Som namnet antyder är området uppbyggt runt hamnet, som är en av tunisiens största marinor för yachter och småbåtar. Ändå är Port El Kantaoui idag mest känd för sin 18-håls golfbana, som är ett välbesökt semestermål under vår- och höstsäsongen.

Boende

Det finns egentligen fyra typer av hotell i Port El Kantaoui.

Dels de stora och mycket luxuösa hotellen som håller god standard. De bästa ligger invid golfbanan. Sedan finns all-inclusive-hotellen som är av varierande klass. I centrala Port El Kantaoui finns lägenhetsboende, bland annat på den vidsträckta anläggningen Les Maison des Jardins och Les Maisons des la Mer. De flesta av dessa lägenheter ägs eller långtidshyrs av tunisiska familjer, som sedan hyr ut dem i andra hand via charterbolagen. För den som reser på egen hand och på vinst och förlust letar billigt boende finns även ett par små privatdrivna hotell av acceptabel klass.

Stränder

Port El Kantaoui har två kilometerlånga sandstränder som sträcker sig norr- och söderut från hamnen. Den norra stranden består mest av hotellstränder, men som turist är det oftast inga problem att slå sig ner lite var som helst på den, utom vid all-inclusive-hotellen där man vänligt men bestämt blir upplyst om att stranden endast är avsedd för deras gäster. På dessa hotellstränder går det inte ens att beställa vatten i barerna, eftersom det inte finns några kassaapparater… På de mer normala lyxhotellen är däremot barerna trevliga och mycket avslappnade.

Den södra strandremsan, som i sin förlängning löper ända ner mot Sousse, är öppnare. Om man vandrar på den om morgnarna står semesterfiskare längs hela stranden, och man kommer efter några kilometer bort till de offentliga stränderna, där folklivet är mer tunisiskt och strandbarerna väldigt mycket billigare. Tyvärr avtar strandskötseln i takt med att priserna sjunker, så för den bästa beachupplevelsen rekommenderas den norra stranden eller strandområdena alldeles kring Port El Kantaoui.

För den som tröttnar på sand mellan tårna finns också mycket att välja på. Dels har flera hotell öppna pooler, dels finns det flera vattenparker med vågmaskiner, vattenrutchkanor av olika slag, pooldisco, workout och bassängliv av högsta kvalitet.

Nattliv

Nattlivet i Port El Kantoui är mycket speciellt. Det börjar strax efter solnedgången, ofta på vid fontänen på torget vid Maison des Jardins, fortsätter med middag på någon av områdets alla restauranger, och fortsätter sedan med vattenpipor och te på någon av alla de caféer som finns överallt. Den som förknippar nattliv med obegränsade mängder alkohol och ett allmänt festande känner sig troligen inte helt hemma. Visst finns det barer också. Och dansställen av alla slag, men här går det att leva nattliv utan.

Alkohol

Alkohol är inte förbjudet i Tunisen, men det är väldigt mycket vanligare att man dricker fruktjuicer, läsk, te, kaffevarianter eller glassdrinkar. Det lokala ölet är OK (men akta er för den alkoholfria varianten), och det finns väldigt mycket goda tunisiska viner. Som i alla varma länder är rosévinet iskallt och läskande, och för den som vågar botanisera finns det några fantastiska tunga röda viner. Men värmen gör faktiskt det rika utbudet på alkoholfria alternativ mera lockande.