Ratsit marknadsför sig med piratskräck

Jag fick just ett rätt tveksamt, men samtidigt väldigt roligt reklammail från Ratsit, tjänsten som lever på att skvallra om folks personuppgifter för nyfikna grannar, konkurrenter, kollegor, vänner och ovänner. Den här gången varnar de, mycket vältajmat, och med hänvisning till att någon skämtare har bytt namn på Antipiratbyråns Henrik Pontén till Pirate Pontén, för oönskade namnbyten.

Texten, för er som inte kan läsa texten i bilder:

”Ditt namn är ett lätt byte!

Det vet Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén, som plötsligt fick besked från Skatteverket om att hans namn var ändrat till Pirate Pontén. Men det krävs inga pirater för att ändra ditt namn i folkbokföringen – ingen identitetskontroll görs nämligen på den som ansöker om namnbytet.

Genom att skaffa Självbevakning från Ratsit håller du ett vakande öga på alla dina offentliga uppgifter och får snabbt information så snart en förändring görs i myndighetens register.

…”

Det är rätt kul faktiskt, men samtidigt otroligt provocerande. Jag undrar hur länge Ratsit skulle klara sig som företag på ett mer reglerat internet?

Pirate Pontén slår tillbaka mot Ratsit

Uppdatering 2009-06-15 – Antipiratbyrån framstår som allt mer fantasilösa. Pirate Pontén tyckte tydligen inte alls om att Ratsit använde hans och Antipiratbyråns namn i sin marknadsföring ovan och kom säkerligen ångande med ett fett stämningshot. Nu ber nämligen Ratsit om ursäkt på sin förstasida:

Texten, återigen för er som inte kan läsa text i bilder, lyder:

Vi ber om ursäkt!

”Angående utskicket den 11 juni 2009 om självbevakning från Ratsit. Ratsit vill på detta sätt informera om att Henrik Pontén och Antipiratbyrån inte samtyckt till omnämnandet i Ratsits utskick och att ingen av dem har något samröre med Ratsit.

Ratsit beklagar det inträffade och kommer att upprätta rutiner för att förhindra att liknande misstag begås framöver.

För det otillåtna nyttjandet av namnen har parterna kommit överens om att ett skäligt vederlag om 10 000 kr ska utgå. Vederlaget ska doneras till Ecpat för att stödja kampen mot barnpornografi.”

Utöver vederlaget kommer Ratsit att skänka ytterligare 10 000 kr till Ecpat.

Allting blir liksom ännu roligare när ursäkten publiceras på förstasidan av sajten… Det är inte bara tekniken som övervinner juridiken. Informatiken verkar ha några upp på den också.

Det här är helt klart otroligt väl genomförd e-postmarknadsföring. Jag hoppas på lika läsvärda utskick från Ratsit även i framtiden.

Den som är mer intresserad av Henrik Ponténs namnbyte kan med fördel läsa AB.se, Projo, Scaber Nestor eller Badlands Hyena.