Riksdagsvalet 2010 på Facebook slutar i spam relaterat till Bonnier

Det här är en redogörelse om ett bedrägeri och ett spam som initierades från Facebook-applikationen Riksdagsvalet 2010, skapad av Petter Lindqvist (det är ingen släkting) och Petter Alstermark. Den Petter som heter Lindqvist arbetar på Caliber Media som skapar den här typen av spel/spam-applikationer på Facebook och de har nu sålt, hyrt ut eller överlåtit hela registret till ett företag som heter Ad Lantic Media AB som lever på att göra påstådda tävlingar och undesökningar i syfte att sälja adresserna vidare till ett otal företag som egentligen bara har det gemensamt att de nästan alla ägs av Bonnier-koncernen. En spam-verksamhet utan like som i mina ögen tangerar gränsen till bedrägeri.

Uppdatering: Enligt uppgift har utskicket inte Caliber Media över huvud taget varit inblandade i det här utskicket, trots att Petter Lindqvist från sin LinkedIn-profil (se Skitch här) fortfarande arbetar där. Det ska istället vara gjort i hans eget företag Whyral. |

Jag fick mail idag, som en av de som hade röstat i Riksdagsvalet 2010, och nu kunde jag vinna någonting värt 5000 kronor. Mailet berättade att jag som tack för att jag hade röstat i deras valapplikation nu fick chansen att vinna fallskärmshoppning, köra lyxbilar eller ägna mig åt havsfiske till ett värde av 5000 kronor. Utskickstjänsten som användes var Paloma.

Texten för den som inte kan läsa text i bilder:

Hej!

Spänningen stiger i valet och det är fortfarande inte helt avgjort.

Under tiden vill vi passa på att tacka dig för att du röstade i vår valapplikation genom att ge dig möjligheten att vinna en upplevelse värd 5000 kronor!

Är din dröm att få hoppa fallskärm? Köra lyxbilar? Kanske en havsfisketur? Allt du behöver göra är att delta i en quiz, så kan din dröm bli verklighet.

> Klicka här för att vinna en upplevelse värd 5000kr

Du får detta mail för att du röstat i applikationen Riksdagsvalet 2010 på Facebook, där du också godkänt att få mail från oss. Vill du inte längre få e-postmeddelanden från valresultat.nu? Klicka här för att avregistrera din adress. / Paloma

Jag är en skeptisk jävel och trots att jag är helt övertygad om att den inte fanns någon vinst över huvud taget så letade jag efter länken. Och jodå. spam-mailet innehöll en länk till en sida som säger sig vara en Quiz där man kan vinna en upplevelse av något slag, men några tävlingsregler finns inte, eller uppgifter om vad eller hur man vinner. Däremot finns en uppsättning frågor där man anger om man är intresserad av olika erbjudanden (jodå en suprelätt kunskapsfråga finns det också, som man i stort sett måste vara idiot för att inte klara, eller inte orka Googla – eller som jag läsa fel på frågan – spolier: svaret är Mount Everest).

I övrigt är frågorna på sidan de följande:

Om du är en någotsånär klok när du kommer till en sådan här sida så klickar du på villkorslänken (för att se vad de ska med dina uppgifter till och hur tävlingen går till). Det visar sig att det inte finns någon mer information om tävlingen och mina uppgifter tänker de sälja till en rad olika företag:

Upplevelse – AdQuiz 2010

Regler och villkor

Deltagaren accepterar de beslut som Ad Lantic Media AB tar gällande eventuella förändringar i tävlingsperiod, upplägg, genomförande eller annat som berör tävlingen. Ad Lantic Media AB förbehåller sig den exklusiva rätten att utesluta en tävlingsdeltagare ur tävlingen om denne bryter mot tävlingsreglerna, fuskar eller på annat sätt försöker tillskansa sig otillbörliga fördelar eller försöker sabotera tävlingen.

Ad Lantic Media AB förbehåller sig rätten till eventuella fel i det kreativa materialet samt övriga fel som kan uppstå.

Genom mina svar i denna undersökning godtar jag att bli kontaktad av Fyndklubben.se och samarbetspartners, Agria, Bonniers Bokklubb, Bonnier Tidskrifter, Canal Digital, Dagens Nyheter, Egmont Tidskrifter, Freedom Finance, Gondol, Homeenter AB, ISAB Ideella Spel Aktiebolag, Lyssnarklubben, OK-förlaget, Onlinecon, Postkodlotteriet, Provea, Securia, SpänningsZonen, Stepstone, Stora Romanklubben, Telenor, Vesterålens Naturprodukter och Vitalas via brev, e-mail, telefon, sms, mms och andra elektroniska medier. Ad Lantic Media AB (Kungsgatan 6, 111 43 Stockholm) behandlar dina uppgifter enligt Personuppgiftslagen (PUL).

Du måste vara över 18 år för att delta i tävlingen. Slutdatum för denna AdQuiz är: 2010-11-30.

Tävlingen kan vara aktiv i fler länder

Det är alltså företaget Ad Lantic Media AB som behandlar och sprätter dina uppgifter vidare till 24 olika företag, varav de flesta ägs av Bonnier-koncernen och många till och med har Bonnier i namnet.

Jag undrar nu om dessa företag, som köper adresser och affiliate-erbjudanden mellan Caliber Media och Ad Lantic Media är medvetna om att ursprunget till dessa är att folk mer eller mindre lurades att rösta i en applikation på Facebook. Ja, jag skriver lurades, för så här ser texten på Facebook-sidan fortfarande ut:

I texten som den röda pilen pekar på står det:

Jag som ligger bakom applikationen heter Petter Lindqvist. Jag är inte kopplad till något parti utan har enbart skapat applikationen med intentionen att göra en opinionsmätning i sociala medier.

Jaha? Det var alltså intentionen. Men vad gick fel då Petter? Hur kom det sig att du sålde våra adresser vidare? Och vad tycker alla de företag som är inblandade i soppan om det? Tar Dagens Nyheter och Bonnier Tidskrifter ansvar för att du har lurat folk att visa vad de röstar på och sedan använder dina uppgifter på det här sättet?

Tar du ansvar för att likande, men seriösa satsningar, nu kommer att bli svårare att genomföra för att du har förstört tilliten till den här typen av aktiviterer?