Så tjänar Ziinga 77 793 kr på att sälja en iPhone för 1 639 kr

Är du sugen på en iPhone 4 eller en iPad? Det är jag. Sjukt sugen faktiskt, och därför är det inte konstigt att jag blir extra uppmärksam på annonser som säljer dessa i Sverige. Som den från Ziinga, som just nu visas på Facebook. Det kan dock bli rätt dyrt att köpa en den vägen. Betydligt dyrare än de flesta inser.

Jag vill till att börja med säga att jag faktiskt inte anser att Ziinga beter sig direkt bedrägligt. De är hyfsat tydliga med hur det hela går till. Det är snarare ett otroligt smart sätt att tjäna ohyggligt stora pengar på folks hagalenskap. De som vinner auktionerna gör ofta ett riktigt bra klipp. De som förlorar auktionen har samtidigt ofta förlorat stora pengar.

När jag klickade på Ziingas Facebook-annons pågick bland annat de här auktionerna:

Så här fungerar Ziinga-auktionerna

Så här beskriver Ziinga förloppet:

De gör det lite lätt för sig.

Ziinga fungerar så att varje auktion börjar på 0 kr. För varje bud stiger priset med 11 öre, och räkneverket tiden till auktionsslut börjar om med nedräkning på 15 sekunder till två minuter (beroende på hur länge auktionen har varit igång). Kommer ett nytt bud in innan räkneverket når noll stiger priset återigen med 11 öre och räkneverket börjar räkna ner igen. Den som har lagt det sista budet när klockan går ner till noll har vunnit auktionen.

Det Ziinga inte berättar fullt så tydligt är att det kostar mellan 5,19 kr och 9,22 kr att lägga ett bud. För att få det lägre budpriset krävs det att man köper 500 bud (500 * 5,19 kr =  2 595 kr) så jag antar att de flesta som testar tjänsten går in på den högsta budpriset eftersom instegspriset är så mycket lägre med bara 10 * 9,22 = 92,20 kr.

Hur mycket tjänar Ziinga?

När jag tittar på de avslutade auktionerna på Ziinga ser jag att de nyligen har sålt en iPhone 4 för 1 639, 38 kr. Ett fantastiskt bra pris för den som vann auktionen, och ett sanslöst klipp för Ziinga.

Det är svårt att med säkerhet säga hur mycket Ziinga tjänar på att sälja en iPhone för 1 639, 38 kr, men vi vet med säkerhet att det har lagts 14 903 bud på denna iPhone. Om vi räknar på det lägsta budpriset innebär det att Ziinga har dragit in 77 793 kr på auktionen, om alla buden skulle ha lagts med det högre budpriset skulle de dra in 137 405 kr, troligen ligger sanningen någonstans där emellan.

Jag kan inte låta bli att känna viss avund mot Ziinga som lyckas sälja en vara till en bråkdel av priset och ändå lyckas dra in varans pris sex gånger i en enda affär.

Det är ett sjukt smart sätt att utnyttja vårt habegär och vår spelbenägenhet. För visst vore det schysst att kamma hem den där iPhonen eller iPaden för en bråkdel av priset…

För den som har deltagit i auktion efter auktion utan att lyckas köpa något, kan jag dock tänka mig att det är mindre muntert.

Läs också: http://www.crius.dk/ziinga-og-mr123/ (på danska)

Tipstack till @kazarnowicz